niedziela, 25 września 2016

Kalafiorowo - cukiniowa zupa krem.

Uwielbiam różne zupy kremy. Robi się je bardzo szybko, są tanie i syte. Ta zupa wyjątkowo przypadła mi do smaku. Zrobiłam ją bardzo gęstą i pikantną. Zupę przyprawiłam przyprawą naturalnąziołami Ojca Mateusza od RAFEX . Zapraszam:)




 

Składniki:
1 mała cukinia
pół kalafiora
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
przyprawa naturalna według uznania
zioła Ojca Mateusza według uznania
woda

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i dokładnie osączmy z wody. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy kalafior i cukinię, mieszając przesmażamy, Następnie dodajemy liść laurowy, wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości.

3. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

4. Podajmy gorącą.

5. Smacznego.

6 komentarzy: