niedziela, 24 sierpnia 2025

Puszysty biszkopt z jeżynami

 Puszysty biszkopt z jeżynami.


Najprostsze w wykonaniu ciasto. Czyli biszkopt z owocami. Dałam jeżyny prosto z krzaczka, ale można dowolne owoce. Biszkopt wyszedł mi idealny, puszysty, mięciutki i co najważniejsze niezapychający. Polecam, tak na szybki podwieczorek.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam. 









Potrzebujemy:


Na biszkopt:

5 jajek 

pół szklanki cukru 

pół szklanki mąki tortowej 

pół szklanki mąki ziemniaczanej 

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Dodatkowo:

1 szklanka jeżyn ( umytych i osuszonych )

cukier puder do oprószenia ciasta 

 


Wykonanie pysznego biszkoptu:


1. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych wsypujemy cukier waniliowy i połowę cukru, ubijamy, następnie wsypujemy pozostały cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, można rozetrzeć opuszkami palców czy jest wyczuwalny. Następnie dodajemy lekko rozmieszane żółtka i chwilę miksujemy, ale dosłownie chwilę, do wymieszania się tylko składników.

2. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 20 cm. Na wierzchu układamy owoce.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Ja piekłam około 45 minut, ale czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony pozostawiłam na kilka minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku.

5. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i studzimy najlepiej na metalowej kartce. 

6. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.




sobota, 23 sierpnia 2025

Pasta z jajek, szynki konserwowej, sera żółtego i suszonych pomidorów

 Pasta z jajek, szynki konserwowej, sera żółtego i suszonych pomidorów.


Prosta i pyszna pasta do pieczywa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Idealna na śniadanie czy kolację. Zróbcie taką i koniecznie dajcie znać czy smakowała ❤️❤️❤️

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.








Potrzebujemy:

6 jajek ugotowanych na twardo

150 g sera żółtego w kawałku 

200 g szynki konserwowej w kawałku

2-3 suszonych pomidorów w ziołach ( u mnie paski, całe trzeba drobno pokroić )

około 2-3 łyżki majonezu ( można więcej, według uznania )

musztarda miodowa według uznania 

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 

szczypiorek według uznania 


 

Wykonanie pysznej pasty do pieczywa:

 

1. Ugotowane i wystudzone jajka obieramy ze skorupek.

2. Następnie jajka ścieramy na tarce o małych oczkach. Tak samo ścieramy ser żółty. Szynkę konserwową kroimy w bardzo drobną kostkę. Suszone pomidory jeżeli są w całości to kroimy.

Szczypiorek również drobno kroimy.

3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Solą to tak ostrożnie, bo ser żółty, szynka i majonez już są słone.

4. Pastę chłodzimy w lodówce, a następnie podajemy. Smacznego życzę.

 



Pasta z wędzonej makreli i gotowanych warzyw

 Pasta z wędzonej makreli i gotowanych warzyw 

 

Ta pasta jest pyszna i bardzo ją polecam. Do świeżutkiego pieczywa. U mnie to był chlebek własnoręcznie upieczony. Zróbcie taką pastę i dajcie znać czy smakowała. Mówię Wam, pyszotka.

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam serdecznie. 







Potrzebujemy:

1 pietruszka

2 marchewki 

1 średnia cebula

kawałek selera ( bulwa, korzeń )

1 wędzona makrela ( u mnie około 300 g )

sól do gotowania warzyw 

pieprz czarny mielony do smaku 

natka pietruszki suszona lub świeża według uznania 

koperek suszony lub świeży według uznania 

lubczyk suszony według uznania 

2-3 łyżki majonezu

 


Wykonanie pysznej pasty:


1. Warzywa obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy z wody i dokładnie studzimy.

2. Makrelę obieramy z ości i skóry i rozdrabniamy widelcem.

3. Ugotowane warzywa kroimy w malutką kosteczkę i przekładamy do ryby. Dodajemy natkę, koperek, lubczyk, pieprz i majonez, dokładnie mieszamy. Możemy nawet rozetrzeć trochę widelcem.

4. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Gotową pastę podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady: 

Możemy przyprawić według uznania.

Pasty już nie solimy, makrela, warzywa i majonez są już słone.

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i mocno schłodzona.

 




piątek, 22 sierpnia 2025

Sernik z suszoną żurawiną i kremem piastacjowym

 Sernik z suszoną żurawiną i kremem pistacjowym 💚❤️ 


Niezwykle aksamitny, taki pyszny, taki delikatny. Może nie wygląda tak jak chciałabym, ale w smaku jest idealny. Polecam.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania, zapraszam.

 


 



Potrzebujemy:


Na masę serową:

150 g miękkiego masła 82 %

niepełna szklanka cukru 

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

7 jajek 

150 ml śmietanki kremówki 30 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru )

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka, może być inny, ale trzeba zmielić dwa lub trzy razy )

około 100 g suszonej żurawiny 


Dodatkowo:

3-4 łyżki kremu pistacjowego

4 kostki białej czekolady 

około 50 g suszonej żurawiny 

 


Wykonanie pysznego sernika:


1. Miękkie masło uciekamy z żółtkami i cukrami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, wlewamy śmietankę kremówkę i dodajemy ser. Miksujemy do połączenia się składników. Robimy to krótko, żeby mocno nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i razem z żurawiną dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Z wierzchu wygładzamy.

3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około półtorej godziny. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

4. Sernik z wierzchu smarujemy kremem pistacjowym, dekorujemy żurawiną i startą czekoladą. Kroimy i podajemy.

5. Smacznego życzę 💚♥️





czwartek, 21 sierpnia 2025

Kruche tartaletki z borówkami i kremem śmietankowym

 Kruche tartaletki z borówkami i kremem śmietanowym 🫐🫐 


Pyszne i kruche z delikatnym kremem i borówkami prosto z krzaczka. Idealne na podwieczorek i poczęstunek. Z tej receptury wychodzi 10 sztuk o średnicy około 9 cm. Polecam. Bardzo, bardzo. Udanych wypieków.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania.

 



 



Potrzebujemy:


Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej 

1/4 szklanki cukru pudru 

100 g masła 82 % ( zimnego )

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

1 żółtko 


Na krem:

250 g serka mascarpone 

150 ml śmietanki kremówki 30 %

2-3 łyżki cukru pudru do smaku


Dodatkowo:

borówki amerykańskie według uznania

kilka kostek białej czekolady 

listki melisy lub mięty do dekoracji 

mąka do posypania stolnicy 

 


Wykonanie:


1. Do przesianej mąki dodajemy przesiany cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i masło, następnie siekamy aż powstanie kruszonka lub rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce, ja ten etap pominęłam ponieważ miałam zimne składniki.

2. Ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek na tartaletki, dociskamy do foremek i nakłuwamy widelcem, niczym nie smarowałam foremek. Ciasto nie powinno być cienko wałkowane.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut, czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone studzimy.

4. Schłodzoną kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy na puszysty kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Krem wyciskamy do zimnych korpusów, dekorujemy borówkami, startą czekoladą i listkami melisy lub mięty. Przechowujemy w lodówce.

6. Podajemy. Smacznego życzę.

 



 


 

Drożdżowe słodkie bułeczki z cukinią i maślaną kruszonką

 Drożdżowe słodkie bułeczki z cukinią i maślaną kruszonką ♥️ 

Pyszne, mięciutkie, maślane bułeczki. Polecam na podwieczorek i na piknik.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania, więc zapraszam.

 


 




Potrzebujemy:


Na kruszonkę:

100 g mąki tortowej ( przesianej )

50 g zimnego masła 82 %

50 g cukru 


Na rozczyn:

50 g świeżych drożdży 

1 łyżeczka cukru 

pół szklanki ciepłego mleka 

1 łyżka mąki tortowej 


Na ciasto:

500 g mąki tortowej 

6 łyżek cukru 

1 cukier waniliowy 

2 jajka

100 g roztopionego masła 82 % ( letniego )


Dodatkowo:

cukinia młoda ( tak około 250 g )

sól około pół łyżeczki 

1 jajko

mąka do posypania stolnicy 

 


Wykonanie pysznych bułeczek:


1. Zaczynamy od kruszonki: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

2. Cukinię myjemy i osuszamy, przekrawamy i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy.

2. Rozczyn: Składniki rozcieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

3. Do miski przesiewany mąkę, wsypujemy oba cukry i mieszamy, dodajemy jajka i mieszamy, dodajemy rozczyn i mieszamy, na koniec dodajemy odciśniętą cukinię i wlewamy masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ja to robię w misce ponieważ ciasto jest dość luźne, można dosypać trochę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

4. Ciasto przekładamy na stolnicę obficie posypaną mąką, dzielimy na małe części i formujemy bułki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Studzimy, najlepiej na metalowej kartce. Gotowego podajemy, smacznego życzę. 

Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk bułeczek.




czwartek, 14 sierpnia 2025

Makaron z serem białym i cebulką

 Makaron z serem białym i cebulką

Moja propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania w niecałe pół godziny. Osobiście bardzo uwielbiam, kto nie próbował to polecam. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało. Poniżej filmik z wykonania. Zapraszam.





 


Potrzebujemy:

1 cebula ( u mnie taka średnia )

2 spore łyżki masła 82 % ( można mniej )

200 g dowolnego makaronu ( u mnie świderki )

150 g sera białego chudego 

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 


Wykonanie:


1. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę, wraz z masłem przekładamy na patelnię, oprószamy solą i smażymy do miękkości i ładnego zrumienienia się.

2. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie dokładnie odcedzamy.

3. Ser biały wkruszamy do miski, solimy, następnie dodajemy cebulkę z tłuszczem, tłuszcz dodajemy według uznania, makaron, pieprz czarny mielony do smaku i dokładnie mieszamy. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy.

4. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 3-4 porcje. Trzy większe, a cztery mniejsze.

Danie można później odsmażyć na patelni.

Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.