Trochę pracochłonne, ale za to bardzo pyszne ciasto. Biszkopty makowe, biszkopt orzechowy, mus brzoskwiniowy, bakalie i pyszny krem czekoladowy na maśle. Bardzo polecam.
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania.
Potrzebujemy:
Na biszkopty makowe:
150 g miękkiego masła 82 procent
50 g cukru pudru
8 jajek
4 łyżki płynnego miodu prawdziwego
50 g mąki tortowej przesianej
2 łyżki ciemnego kakao
1 puszka maku z bakaliami
Na biszkopt orzechowy:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki pokrojonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
Na krem czekoladowy:
400 g miękkiego masła 82 procent
100 g mlecznej czekolady
2-3 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki alkoholu ( wódka lub spirytus )
bakalie ( czekolada pokrojona w kostkę, żurawina, orzechy )
Dodatkowo:
2-3 kostki mlecznej czekolady
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Biszkopty makowe: Masło miksujemy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, dodajemy miód i miksujemy, wsypujemy mąkę, kakao i miksujemy, następnie dodajemy masę makową i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-40 minut. Studzimy. Z papieru zdejmujemy gdy będę całkowicie zimne, inaczej mogą się połamać.
2. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się, dodajemy żółtka i krótko miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem i delikatnie mieszamy, dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 30 minut to suchego patyczka, studzimy.
3. Mus: Brzoskwinie wraz z syropem blendujemy, dajemy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się. Odstawiamy do stężenia.
4. Krem: Masło ucieramy na puch, dodajemy kakao i ucieramy, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Letnią i płynną dodajemy do masła i ucieramy, na koniec wlewamy alkohol i krótko miksujemy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy bakalie, dowolną ilość i mieszamy.
4. Przekładanie: Na pierwszy biszkopt makowy wykładamy połowę kremu bez bakalii, następnie biszkopt orzechowy i tężejący mus, następnie drugi biszkopt makowy i krem z bakaliami. Na wierzch ścieramy czekoladę i wkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy gorącym nożem.