Drożdżowe słodkie bułeczki z cukinią i maślaną kruszonką ♥️
Pyszne, mięciutkie, maślane bułeczki. Polecam na podwieczorek i na piknik.
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania, więc zapraszam.
Potrzebujemy:
Na kruszonkę:
100 g mąki tortowej ( przesianej )
50 g zimnego masła 82 %
50 g cukru
Na rozczyn:
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
Na ciasto:
500 g mąki tortowej
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
100 g roztopionego masła 82 % ( letniego )
Dodatkowo:
cukinia młoda ( tak około 250 g )
sól około pół łyżeczki
1 jajko
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułeczek:
1. Zaczynamy od kruszonki: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
2. Cukinię myjemy i osuszamy, przekrawamy i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy.
2. Rozczyn: Składniki rozcieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
3. Do miski przesiewany mąkę, wsypujemy oba cukry i mieszamy, dodajemy jajka i mieszamy, dodajemy rozczyn i mieszamy, na koniec dodajemy odciśniętą cukinię i wlewamy masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ja to robię w misce ponieważ ciasto jest dość luźne, można dosypać trochę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
4. Ciasto przekładamy na stolnicę obficie posypaną mąką, dzielimy na małe części i formujemy bułki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Studzimy, najlepiej na metalowej kartce. Gotowego podajemy, smacznego życzę.
Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk bułeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz