czwartek, 21 sierpnia 2025

Drożdżowe słodkie bułeczki z cukinią i maślaną kruszonką

 Drożdżowe słodkie bułeczki z cukinią i maślaną kruszonką ♥️ 

Pyszne, mięciutkie, maślane bułeczki. Polecam na podwieczorek i na piknik.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania, więc zapraszam.

 


 




Potrzebujemy:


Na kruszonkę:

100 g mąki tortowej ( przesianej )

50 g zimnego masła 82 %

50 g cukru 


Na rozczyn:

50 g świeżych drożdży 

1 łyżeczka cukru 

pół szklanki ciepłego mleka 

1 łyżka mąki tortowej 


Na ciasto:

500 g mąki tortowej 

6 łyżek cukru 

1 cukier waniliowy 

2 jajka

100 g roztopionego masła 82 % ( letniego )


Dodatkowo:

cukinia młoda ( tak około 250 g )

sól około pół łyżeczki 

1 jajko

mąka do posypania stolnicy 

 


Wykonanie pysznych bułeczek:


1. Zaczynamy od kruszonki: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

2. Cukinię myjemy i osuszamy, przekrawamy i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy.

2. Rozczyn: Składniki rozcieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

3. Do miski przesiewany mąkę, wsypujemy oba cukry i mieszamy, dodajemy jajka i mieszamy, dodajemy rozczyn i mieszamy, na koniec dodajemy odciśniętą cukinię i wlewamy masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ja to robię w misce ponieważ ciasto jest dość luźne, można dosypać trochę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

4. Ciasto przekładamy na stolnicę obficie posypaną mąką, dzielimy na małe części i formujemy bułki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Studzimy, najlepiej na metalowej kartce. Gotowego podajemy, smacznego życzę. 

Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk bułeczek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz