czwartek, 21 sierpnia 2025

Kruche tartaletki z borówkami i kremem śmietankowym

 Kruche tartaletki z borówkami i kremem śmietanowym 🫐🫐 


Pyszne i kruche z delikatnym kremem i borówkami prosto z krzaczka. Idealne na podwieczorek i poczęstunek. Z tej receptury wychodzi 10 sztuk o średnicy około 9 cm. Polecam. Bardzo, bardzo. Udanych wypieków.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania.

 



 



Potrzebujemy:


Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej 

1/4 szklanki cukru pudru 

100 g masła 82 % ( zimnego )

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

1 żółtko 


Na krem:

250 g serka mascarpone 

150 ml śmietanki kremówki 30 %

2-3 łyżki cukru pudru do smaku


Dodatkowo:

borówki amerykańskie według uznania

kilka kostek białej czekolady 

listki melisy lub mięty do dekoracji 

mąka do posypania stolnicy 

 


Wykonanie:


1. Do przesianej mąki dodajemy przesiany cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i masło, następnie siekamy aż powstanie kruszonka lub rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce, ja ten etap pominęłam ponieważ miałam zimne składniki.

2. Ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek na tartaletki, dociskamy do foremek i nakłuwamy widelcem, niczym nie smarowałam foremek. Ciasto nie powinno być cienko wałkowane.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut, czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone studzimy.

4. Schłodzoną kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy na puszysty kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Krem wyciskamy do zimnych korpusów, dekorujemy borówkami, startą czekoladą i listkami melisy lub mięty. Przechowujemy w lodówce.

6. Podajemy. Smacznego życzę.

 



 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz