Kruche tartaletki z borówkami i kremem śmietanowym 🫐🫐
Pyszne i kruche z delikatnym kremem i borówkami prosto z krzaczka. Idealne na podwieczorek i poczęstunek. Z tej receptury wychodzi 10 sztuk o średnicy około 9 cm. Polecam. Bardzo, bardzo. Udanych wypieków.
Poniżej mam dla Was filmik z wykonania.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
100 g masła 82 % ( zimnego )
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 żółtko
Na krem:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 30 %
2-3 łyżki cukru pudru do smaku
Dodatkowo:
borówki amerykańskie według uznania
kilka kostek białej czekolady
listki melisy lub mięty do dekoracji
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Do przesianej mąki dodajemy przesiany cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i masło, następnie siekamy aż powstanie kruszonka lub rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce, ja ten etap pominęłam ponieważ miałam zimne składniki.
2. Ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek na tartaletki, dociskamy do foremek i nakłuwamy widelcem, niczym nie smarowałam foremek. Ciasto nie powinno być cienko wałkowane.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut, czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone studzimy.
4. Schłodzoną kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy na puszysty kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Krem wyciskamy do zimnych korpusów, dekorujemy borówkami, startą czekoladą i listkami melisy lub mięty. Przechowujemy w lodówce.
6. Podajemy. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz