piątek, 25 kwietnia 2025

Sernik na herbatnikowym spodzie z pastą pistacjową

Prosty i pyszny sernik, który udekorowałam trochę tak wielkanocnie, uwielbiam wprowadzać świąteczną atmosferę do mojego domu. Aksamitna masa serowa, spód ciasteczkowy i pasta pistacjowa to pyszne połączenie. Polecam ♥️ Upieczcie.

 



 


Potrzebujemy:


Na spód:

200 g herbatników 

100 g masła 82 procent 


Na masę serową:

1 kg sera białego ( może być z wiadereczka lub trzykrotnie zmielony ser przez maszynkę)

170 g cukru 

1 cukier waniliowy 

150 g masła 82 procent 

6 jajek 

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Dodatkowo:

dowolne słodycze w wielkanocnym akcencie 

około 3-4 łyżki pasty pistacjowej 

 


Wykonanie pysznego sernika:


1. Spód: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Herbatniki drobno kruszymy, ja zrobiłam to za pomocą blendera, ale można dać do woreczka i przewałkować wałkiem do ciasta. Następnie do herbatników wlewamy ciepłe masło i dokładnie mieszamy. Następnie masę wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lekko ugniatając.


2. Masa serowa: Masło ucieramy z żółtkami i cukrami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i ucieramy do połączenia się składników, do masy dodajemy ser i ucieramy, ale bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy.


3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny przekładam na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.


4. Dekoracja: Sernik z wierzchu smarujemy pastą pistacjową i dekorujemy ozdobami jadalnymi. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę ❤️ 




 

niedziela, 6 kwietnia 2025

Rolada z białek z cytrynowym kremem

 W mojej kuchni nic nie może marnować. Gdy zostają mi białka po pieczeniu ciasteczek czy smażeniu pączków to zawsze je wykorzystuję. Tym razem powstała rolada z białek. Prosto i pysznie. Nie jest tak puszysta jak biszkopt z całych jajek, ale jest również pyszna. Do tego krem cytrynowy na bazie masła i Lemon Curd. Upieczcie do kawy. Koniecznie.

 




 Potrzebujemy:


Na biszkopt białkowy:

6 białek

6 łyżek cukru

8 łyżek oleju

2 łyżki mąki ziemniaczanej

8 łyżek mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

100 g masła 82 %

cukier puder do smaku

krem cytrynowy Lemon Curd według uznania ( tutaj mój przepis na krem cytrynowy:  Lemon Curd )

 

 

Wykonanie pysznej rolady z kremem cytrynowym:

 

 1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Następnie gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.

2.  Krem: Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystość do białości, następnie dodajemy cukier puder do smaku i krem cytrynowy Lemon Curd , ucieramy do połączenia się składników.

3. Zimny biszkopt z białek smarujemy kremem, ponownie zwijamy roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki do stężenia. 

4. Po tym czasie kroimy i podajemy.  Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Mąkę zawsze przesiewam.