czwartek, 12 czerwca 2025

Kruche maślane ciasteczka z marmoladą

Idealnie kruche, pyszne, rozpływające się w ustach. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Zróbcie i dajcie znać czy smakowały.















Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej 

200 g masła 82 procent 

pół szklanki cukru pudru 

2 żółtka 

 

Dodatkowo:

cukier puder do poruszania ciasteczek 

mąka do posypania stolnicy 

ulubiona marmolada

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło ( u mnie temperatura masła pokojowa ) pokrojone w kostkę i siekamy, dodajemy żółtka i ponownie siekamy, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej pół godziny lub dłużej.

2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i kroimy w prostokąty, na bok ciasta kładziemy marmoladę, zawijamy i odcinamy. Nożem robimy wzorek. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( wyszło mi dwie blaszki ciasteczek ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Gotowe podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.


 

poniedziałek, 9 czerwca 2025

Sałatka z makaronu, szynki konserwowej, selera, jajek i kukurydzy


 Sałatka z makaronu, szynki konserwowej, selera, jajek i kukurydzy 🥗🌷

Prosta i pyszna sałatka 🥗 Na różne okazje, na świąteczny stół, imprezy i spotkania rodzinne, lub tak po prostu na kolację. Można dać składniki według uznania, mniej lub więcej, dla mnie tak było w sam raz. Uważamy z solą, ponieważ szynka jest już słona. Bardzo polecam ❤️

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 









Potrzebujemy:

5 jajek ugotowanych na twardo 

1 słoiczek selera ( 160 g po odsączeniu )

około 200-300 g szynki konserwowej 

4-5 łyżek kukurydzy konserwowej

2 garście makaronu kokardek  ( można więcej )

3-4 łyżki majonezu 

2-3 łyżeczki musztardy miodowej  ( lub według uznania)

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 

szczypiorek 


Wykonanie pysznej sałatki:


1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. Jajka obieramy ze skorupek.

2. Jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Szynkę również kroimy w kostkę i wrzucamy do jajek. Następnie wrzucamy pozostałe składniki, makaron, seler i kukurydzę. Dodajemy majonez i musztardę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,, przegryzły się ,,.

4. Gotową sałatkę podajemy. Smacznego życzę ❤️