Idealnie kruche, pyszne, rozpływające się w ustach. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Zróbcie i dajcie znać czy smakowały.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
200 g masła 82 procent
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
Dodatkowo:
cukier puder do poruszania ciasteczek
mąka do posypania stolnicy
ulubiona marmolada
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło ( u mnie temperatura masła pokojowa ) pokrojone w kostkę i siekamy, dodajemy żółtka i ponownie siekamy, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej pół godziny lub dłużej.
2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i kroimy w prostokąty, na bok ciasta kładziemy marmoladę, zawijamy i odcinamy. Nożem robimy wzorek. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( wyszło mi dwie blaszki ciasteczek ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.