środa, 13 sierpnia 2025

Młoda kapusta z boczkiem

 Młoda kapusta z boczkiem 💚 

 

 Tak przygotowana kapusta może być dodatkiem do drugiego dania lub samodzielnym daniem. Możemy podać ją np. z ziemniakami lub pieczywem. Pyszna, aromatyczna, obłęd. Zróbcie i dajcie znać czy smakowała ♥️ Możecie przyprawić po swojemu ❤️💚 Poniżej mam dla Was filmik z wykonaniem. Zapraszam.

 


 





Potrzebujemy:

1 główka młodej kapusty 

2 cebule

kawałek wędzonego gotowanego boczku

masło do smażenia 

2 marchewki 

1 pietruszka 

koperek świeży, mrożony lub suszony według uznania 

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku 

pieprz ziołowy według uznania 

2 liście laurowe 

3 kulki ziela angielskiego 

 


Wykonanie pysznej kapusty:


1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy i płuczemy, przekładamy do garnka. Ja usuwam wszelkie zgrubienia.

2. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do kapusty wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, nadmiar wody odcedzamy.

3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy do miękkości i ładnego zrumienienia się na maśle, przekładamy wraz z tłuszczem do ugotowanej kapusty.

4. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni co cebulę, można dać tłuszczu, ale powinien sam się wytopić. Boczek przekładamy do kapusty.

5. Następnie dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy, dajemy jeszcze chwilę na gaz i przesmażamy do połączenia się składników.

6. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.

 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz