Młoda kapusta z boczkiem 💚
Tak przygotowana kapusta może być dodatkiem do drugiego dania lub
samodzielnym daniem. Możemy podać ją np. z ziemniakami lub pieczywem.
Pyszna, aromatyczna, obłęd. Zróbcie i dajcie znać czy smakowała ♥️
Możecie przyprawić po swojemu ❤️💚 Poniżej mam dla Was filmik z wykonaniem. Zapraszam.
Potrzebujemy:
1 główka młodej kapusty
2 cebule
kawałek wędzonego gotowanego boczku
masło do smażenia
2 marchewki
1 pietruszka
koperek świeży, mrożony lub suszony według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pieprz ziołowy według uznania
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Wykonanie pysznej kapusty:
1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy i płuczemy, przekładamy do garnka. Ja usuwam wszelkie zgrubienia.
2. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do kapusty wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, nadmiar wody odcedzamy.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy do miękkości i ładnego zrumienienia się na maśle, przekładamy wraz z tłuszczem do ugotowanej kapusty.
4. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni co cebulę, można dać tłuszczu, ale powinien sam się wytopić. Boczek przekładamy do kapusty.
5. Następnie dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy, dajemy jeszcze chwilę na gaz i przesmażamy do połączenia się składników.
6. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz