poniedziałek, 19 maja 2025

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

 Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Taki pasztet to moja propozycja na wielkanocny stół. Pasztet jest wegetariański, więc idealny dla osób nie jedzących mięsa. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można podać do pieczywa, sałatek, czy na gorąco z dowolnym sosem. Nie przepadam za kaszą gryczaną, ale w tej wersji bardzo mi smakuje. Bardzo polecam.

 







Potrzebujemy:

2 woreczki kaszy gryczanej białej od KUPIEC

500 g pieczarek 

2 średnie cebule 

2 ząbki czosnku 

2-3 łyżki suszonych pomidorów ( użyłam krojonych )

2-3 łyżki masła do smażenia 

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka koperku suszonego 

pół łyżeczki suszonej natki pietruszki

pół łyżeczki suszonego lubczyku

2 jajka


Wykonanie pysznego pasztetu:

1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na maśle do zeszklenia się i lekkiego zrumienienia.

3. Pieczarki myjemy i osuszamy, kroimy w półplasterki i dodajemy do smażonych składników. Smażymy do miękkości. Studzimy.

4. Wszystkie składniki oprócz przypraw przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę, jeżeli będą kawałki składników to nic się nie dzieje, na koniec przyprawiamy i mieszamy.

5. Masę przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki aluminiowej i wyrównujemy.

6. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.

7. Upieczony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



#kupiec #kasza #zdrowaradosczycia #chrup_i_lub #poranaziarno #ambasadorkupiec

1 komentarz:

  1. Pasztet z moich ulubionych składników.🌸 Witaj po długiej przerwie. 🤗

    OdpowiedzUsuń