poniedziałek, 19 maja 2025

Krem maślano - czekoladowy

Pyszny krem na bazie masła 82 % i mlecznej czekolady. Idealny do ciasteczek, babeczek, tortów i ciast. Według uznania można dać więcej lub mniej kakao czy alkoholu. Według własnego smaku.





Potrzebujemy:


2 kostki masła 82 % ( łącznie 400 g )

100 g dobrej jakościowo mlecznej czekolady 

2-3 łyżki ciemnego kakao  ( można więcej )

2-3 łyżki alkoholu ( wódka, spirytus )


Wykonanie:


1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Następnie roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, powinna być letnia i płynna.


2. Miękkie masło ( w temperaturze pokojowej ) miksujemy na puszystą masę do białości, następnie dodajemy kakao i ponownie miksujemy, wlewamy płynną czekoladę i miksujemy kilka minut do dokładnego połączenia się składników. Im dłużej miksujemy, to krem będzie bardziej puszysty. Na koniec dodajemy alkohol według uznania, miksujemy krótko. Gotowe.


Tak wykonany krem jest gotowy do użycia. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz