piątek, 23 maja 2025

Domowy blok czekoladowy

 Domowy blok czekoladowy. Kto lubi blok czekoladowy? Pyszny, słodki i dużo kalorii. Tak dawno nie jadłam , że na mały kawałeczek do kawy się skuszę. Poniżej mam dla Was również filmik z wykonaniem.








Potrzebujemy:

500 g mleka w proszku ( koniecznie trzeba przesiać )

250 ml zimnej wody 

250 ml cukru 

4 łyżki ciemnego kakao 

200 g masła 82%

 

Dodatkowo:

herbatniki, rodzynki, suszona żurawina, lub co kto lubi, i oczywiście dowolna ilość 

 


Wykonanie pysznego bloku czekoladowego:


1. Do garnka dajemy masło, cukier, kakao i wodę. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut do połączenia się składników, następnie studzimy często mieszając.

2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy. Należy mieszać dość szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje. Na początku mieszam rózgą, a później łyżką.

3. Do dobrze wymieszanej masy wsypujemy dodatki i ponownie dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, lekko ubijamy i wygładzamy.

4. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Gotowe i smacznego ♥️


Moje rady:

Dowolna foremka np. keksówka wyłożona papierem do pieczenia, foremka do batoników, foremka aluminiowa.

Dowolne dodatki w dowolnej ilości.

Mleko trzeba przesiać.

Masa szybko zastyga.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz