Domowy blok czekoladowy. Kto lubi blok czekoladowy? Pyszny, słodki i dużo kalorii. Tak dawno nie jadłam , że na mały kawałeczek do kawy się skuszę. Poniżej mam dla Was również filmik z wykonaniem.
Potrzebujemy:
500 g mleka w proszku ( koniecznie trzeba przesiać )
250 ml zimnej wody
250 ml cukru
4 łyżki ciemnego kakao
200 g masła 82%
Dodatkowo:
herbatniki, rodzynki, suszona żurawina, lub co kto lubi, i oczywiście dowolna ilość
Wykonanie pysznego bloku czekoladowego:
1. Do garnka dajemy masło, cukier, kakao i wodę. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut do połączenia się składników, następnie studzimy często mieszając.
2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy. Należy mieszać dość szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje. Na początku mieszam rózgą, a później łyżką.
3. Do dobrze wymieszanej masy wsypujemy dodatki i ponownie dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, lekko ubijamy i wygładzamy.
4. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
5. Gotowe i smacznego ♥️
Moje rady:
Dowolna foremka np. keksówka wyłożona papierem do pieczenia, foremka do batoników, foremka aluminiowa.
Dowolne dodatki w dowolnej ilości.
Mleko trzeba przesiać.
Masa szybko zastyga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz