czwartek, 29 maja 2025

Ciasto makowo-orzechowe z kremem czekoladowym

 Trochę pracochłonne, ale za to bardzo pyszne ciasto. Biszkopty makowe, biszkopt orzechowy, mus brzoskwiniowy, bakalie i pyszny krem czekoladowy na maśle. Bardzo polecam. 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania.









Potrzebujemy:


Na biszkopty makowe:

150 g miękkiego masła 82 procent 

50 g cukru pudru 

8 jajek 

4 łyżki płynnego miodu prawdziwego 

50 g mąki tortowej przesianej 

2 łyżki ciemnego kakao 

1 puszka maku z bakaliami


Na biszkopt orzechowy:

4 jajka

pół szklanki cukru 

pół szklanki mąki tortowej 

pół szklanki mąki ziemniaczanej 

pół szklanki pokrojonych orzechów 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Na mus brzoskwiniowy:

1 puszka brzoskwiń w syropie 

2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe


Na krem czekoladowy:

400 g miękkiego masła 82 procent 

100 g mlecznej czekolady 

2-3 łyżki ciemnego kakao 

2-3 łyżki alkoholu ( wódka lub spirytus )

bakalie ( czekolada pokrojona w kostkę, żurawina, orzechy )


Dodatkowo:

2-3 kostki mlecznej czekolady 


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Biszkopty makowe: Masło miksujemy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, dodajemy miód i miksujemy, wsypujemy mąkę, kakao i miksujemy, następnie dodajemy masę makową i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-40 minut. Studzimy. Z papieru zdejmujemy gdy będę całkowicie zimne, inaczej mogą się połamać.

2. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się, dodajemy żółtka i krótko miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem i delikatnie mieszamy, dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 30 minut to suchego patyczka, studzimy.

3. Mus: Brzoskwinie wraz z syropem blendujemy, dajemy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się. Odstawiamy do stężenia.

4. Krem: Masło ucieramy na puch, dodajemy kakao i ucieramy, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Letnią i płynną dodajemy do masła i ucieramy, na koniec wlewamy alkohol i krótko miksujemy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy bakalie, dowolną ilość i mieszamy.


4. Przekładanie: Na pierwszy biszkopt makowy wykładamy połowę kremu bez bakalii, następnie biszkopt orzechowy i tężejący mus, następnie drugi biszkopt makowy i krem z bakaliami. Na wierzch ścieramy czekoladę i wkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy gorącym nożem. 

 



1 komentarz: