Strony

sobota, 23 sierpnia 2025

Pasta z wędzonej makreli i gotowanych warzyw

 Pasta z wędzonej makreli i gotowanych warzyw 

 

Ta pasta jest pyszna i bardzo ją polecam. Do świeżutkiego pieczywa. U mnie to był chlebek własnoręcznie upieczony. Zróbcie taką pastę i dajcie znać czy smakowała. Mówię Wam, pyszotka.

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam serdecznie. 







Potrzebujemy:

1 pietruszka

2 marchewki 

1 średnia cebula

kawałek selera ( bulwa, korzeń )

1 wędzona makrela ( u mnie około 300 g )

sól do gotowania warzyw 

pieprz czarny mielony do smaku 

natka pietruszki suszona lub świeża według uznania 

koperek suszony lub świeży według uznania 

lubczyk suszony według uznania 

2-3 łyżki majonezu

 


Wykonanie pysznej pasty:


1. Warzywa obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy z wody i dokładnie studzimy.

2. Makrelę obieramy z ości i skóry i rozdrabniamy widelcem.

3. Ugotowane warzywa kroimy w malutką kosteczkę i przekładamy do ryby. Dodajemy natkę, koperek, lubczyk, pieprz i majonez, dokładnie mieszamy. Możemy nawet rozetrzeć trochę widelcem.

4. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Gotową pastę podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady: 

Możemy przyprawić według uznania.

Pasty już nie solimy, makrela, warzywa i majonez są już słone.

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i mocno schłodzona.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz