Strony

środa, 16 listopada 2016

Domowa pizza na mące od Młynomag.

Domowa pizza jest najlepsza. Od czasu do czasu piekę ją dla swojej rodziny. Dobieramy wtedy swoje ulubione dodatki. Tym razem upiekłam pizzę  z mąki pszennej Warmińskiej od MŁYNOMAG , która idealnie nadaje się na ciasto do pizzy. Ciasto jest od spodu chrupiące, a w środku mięciutkie, takie idealne. Z przepisu wyszło mi 4 spore pizze. Polecam na obiad. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
7 łyżek oleju
około 300 ml ciepłej wody

Obłożenie:
1 kg pieczarek
30 dag sera żółtego w kawałku
pół puszki kukurydzy
ulubiony ketchup
ulubiona wędlina w plasterkach ( tak około 20 dag )
przyprawa do pizzy według uznania
oregano suszone według uznania
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna Warmińska do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
olej do smażenia

Wykonanie:

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i przyprawami. Studzimy.

3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Blaszki smarujemy cieniutko masłem.

5. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na okrągłe placki i układamy na blaszkach, następnie smarujemy ketchupem, posypujemy oregano i przyprawą do pizzy, nakładamy pieczarki i kukurydzę. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy wędlinę i starty ser, zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.

6. Gotową pizzę podajemy.

7. Smacznego.





6 komentarzy: