Strony

czwartek, 24 grudnia 2015

Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą.

Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.Piekę je zawsze kilka dni przed świętami,żeby moja rodzina sobie podjadała.Ich wcześniejsze upieczenie wprowadza już w świąteczny nastrój.Pierniczki nie muszą leżakować.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 szklanka miodu prawdziwego
pół szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła lub margaryny
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag cukru
1 przyprawa do piernika

Lukier:
1 białko
cukier puder ( około 1 szklanka )
barwniki spożywcze w proszku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna twarda marmolada

Wykonanie:
1.Miód,cukier,masło,kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2.Do mąki dodajemy jajka,sodę,olej i wystudzone składniki,następnie zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną stolnicy,układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone pierniczki studzimy.
4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.
5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ) ,aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.Lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników.
6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
 7.Smacznego.

Rady:
 Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz