Strony

czwartek, 12 czerwca 2025

Kruche maślane ciasteczka z marmoladą

Idealnie kruche, pyszne, rozpływające się w ustach. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Zróbcie i dajcie znać czy smakowały.















Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej 

200 g masła 82 procent 

pół szklanki cukru pudru 

2 żółtka 

 

Dodatkowo:

cukier puder do poruszania ciasteczek 

mąka do posypania stolnicy 

ulubiona marmolada

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło ( u mnie temperatura masła pokojowa ) pokrojone w kostkę i siekamy, dodajemy żółtka i ponownie siekamy, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej pół godziny lub dłużej.

2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i kroimy w prostokąty, na bok ciasta kładziemy marmoladę, zawijamy i odcinamy. Nożem robimy wzorek. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( wyszło mi dwie blaszki ciasteczek ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Gotowe podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz