Strony

czwartek, 14 sierpnia 2025

Makaron z serem białym i cebulką

 Makaron z serem białym i cebulką

Moja propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania w niecałe pół godziny. Osobiście bardzo uwielbiam, kto nie próbował to polecam. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało. Poniżej filmik z wykonania. Zapraszam.





 


Potrzebujemy:

1 cebula ( u mnie taka średnia )

2 spore łyżki masła 82 % ( można mniej )

200 g dowolnego makaronu ( u mnie świderki )

150 g sera białego chudego 

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 


Wykonanie:


1. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę, wraz z masłem przekładamy na patelnię, oprószamy solą i smażymy do miękkości i ładnego zrumienienia się.

2. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie dokładnie odcedzamy.

3. Ser biały wkruszamy do miski, solimy, następnie dodajemy cebulkę z tłuszczem, tłuszcz dodajemy według uznania, makaron, pieprz czarny mielony do smaku i dokładnie mieszamy. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy.

4. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 3-4 porcje. Trzy większe, a cztery mniejsze.

Danie można później odsmażyć na patelni.

Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

 


 



Bezglutenowa ciabatta z suszonymi pomidorami

 Bezglutenowa ciabatta z suszonymi pomidorami ❤️ 


Moja wersja domowego bezglutenowego pieczywa. Piekłam ją już trzy razy i za każdym razem wyszła pyszna. A dzisiaj dzielę się z Wami recepturą.  Testuję bezglutenowe pieczywo z myślą o córci ♥️  A poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 


 



Potrzebujemy:

250 g mąki bezglutenowej ( użyłam gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieków chleba )

1 mała łyżeczka soli lub pół większej łyżeczki 

1 łyżeczka cukru 

około 3 g suszonych drożdży

około 250 ml ciepłej wody 

2-3 łyżki suszonych pomidorów ( najlepiej paski )

Dodatkowo:

mąka bezglutenowa do posypania stolnicy 


Wykonanie ciabatty:


1. Mąkę wsypujemy do miski, następnie wsypujemy sól, drożdże i cukier, mieszany, dodajemy pomidory suszone i ponownie mieszamy, na koniec wlewamy stopniowo ciepłą wodę, mieszamy, gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję to zagniatamy ciasto, najpierw w misce, a następnie wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki.

2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, rozpłaszczamy i składamy do środka i formujemy podłużny bochenek. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut.

4. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i formę żaroodporną z pokrywką w 250 stopni.

5. Chlebek nacinamy i wkładamy do gorącego naczynia.

6. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez około 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

7. Upieczoną ciabatte wyjmujemy i studzimy, najlepiej na metalowej kartce.

 



środa, 13 sierpnia 2025

Tiramisu truskawkowe

 Tiramisu truskawkowe 🍓♥️


Pyszny, prosty i szybki deser, który przygotowujemy w szklankach lub pucharkach. Składniki podaję tak w przybliżeniu. Przygotowałam dwie porcje w szklankach o pojemności około 500 ml. Można przygotować mniejsze porcje. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 


 





Potrzebujemy:

truskawki świeże ( dowolna ilość )

250 g serka mascarpone 

150 ml śmietanki kremówki 30 % ( schłodzonej )

2 łyżki cukru pudru 

biszkopty ( dowolna ilość )

około 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( wystudzonej )

listki mięty lub melisy do dekoracji 

 


Wykonanie pysznego deseru:


1. Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki mus.

2. Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder ubijamy na puszysty krem. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

3. Biszkopty maczamy w kawie i przekładamy do szklanek lub pucharków, następnie wyciskamy krem śmietankowy, następnie mus truskawkowy i ponownie: biszkopty w kawie, śmietankę i mus. Na koniec dekorujemy listkami melisy, mięty i np. połówkami truskawek.

4. Deser przed podaniem chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.

 







Młoda kapusta z boczkiem

 Młoda kapusta z boczkiem 💚 

 

 Tak przygotowana kapusta może być dodatkiem do drugiego dania lub samodzielnym daniem. Możemy podać ją np. z ziemniakami lub pieczywem. Pyszna, aromatyczna, obłęd. Zróbcie i dajcie znać czy smakowała ♥️ Możecie przyprawić po swojemu ❤️💚 Poniżej mam dla Was filmik z wykonaniem. Zapraszam.

 


 





Potrzebujemy:

1 główka młodej kapusty 

2 cebule

kawałek wędzonego gotowanego boczku

masło do smażenia 

2 marchewki 

1 pietruszka 

koperek świeży, mrożony lub suszony według uznania 

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku 

pieprz ziołowy według uznania 

2 liście laurowe 

3 kulki ziela angielskiego 

 


Wykonanie pysznej kapusty:


1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy i płuczemy, przekładamy do garnka. Ja usuwam wszelkie zgrubienia.

2. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do kapusty wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, nadmiar wody odcedzamy.

3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy do miękkości i ładnego zrumienienia się na maśle, przekładamy wraz z tłuszczem do ugotowanej kapusty.

4. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni co cebulę, można dać tłuszczu, ale powinien sam się wytopić. Boczek przekładamy do kapusty.

5. Następnie dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy, dajemy jeszcze chwilę na gaz i przesmażamy do połączenia się składników.

6. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.

 


 


 

niedziela, 6 lipca 2025

Krucha krajanka z marmoladką

 Pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo kruche i nadziane marmoladką. U mnie twarda, wieloowocowa, można użyć dowolnej. I obowiązkowo na maśle. Takie na szybko, do kawy, herbaty, na poczęstunek. Bardzo polecam.

 

 


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki  mąki tortowej

200 g masła 82 %

1 jajko

pół szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

marmolada

mąka do podsypania stolnicy 

 

 

 Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło ( u mnie temperatura masła pokojowa ) pokrojone w kostkę i siekamy, dodajemy jajko i ponownie siekamy, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej pół godziny lub dłużej.

2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i kroimy w prostokąty, na bok ciasta kładziemy marmoladę, zawijamy i odcinamy. Ruloniki tniemy na mniejsze kawałki. Nożem robimy wzorek. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( wyszło mi dwie blaszki ciasteczek ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

Gotowe studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.




sobota, 28 czerwca 2025

Naleśniki z kremem z serka mascarpone i pastą pistacjową

 Naleśniki z kremem z serka mascarpone i pastą pistacjową.


Na podwieczorek polecam naleśniki z pysznym pistacjowym kremem.Serek mascarpone, trochę kremówki i pasta pistacjowa. Prosto i pysznie. Ciasto na naleśniki można przygotować według własnego ulubionego przepisu. Bardzo polecam.


Poniżej mam dla Was filmik z wykonania.

Zapraszam.

 


 




Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 jajka

2 łyżki oleju 

2 szczypty soli

1 cukier waniliowy 

1 szklanka mąki tortowej 

1 szklanka mleka 3,2 %

pół szklanki gazowanej wody


Na krem:

250 g serka mascarpone 

70 ml śmietanki kremówki 30 %

2-3 łyżki pasty pistacjowej 


Dodatkowo:

okej lub masło do smażenia 

cukier puder do posypania naleśników 

ewentualnie słodkie dekoracje, ale nie jest to konieczne

 


Wykonanie pysznych naleśników:


1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto, następnie odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło.

2. Naleśniki: Po tym czasie smażymy naleśniki z dwóch stron do ładne zrumienienia się na maśle lub oleju. Usmażone naleśniki studzimy.

3. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i pastę pistacjową przekładamy do miski, a następnie miksujemy na puszysty krem.

4. Naleśniki smarujemy kremem i zwijany ruloniki, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Można udekorować dowolnie.

5. Podajemy. Smacznego życzę. 

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Można dać dowolną ilość pasty pistacjowej.


 



wtorek, 24 czerwca 2025

Wielkanocne ciasto z białek z cytrynową nutą

 Wielkanocne ciasto z białek z cytrynową nutą

Dzisiaj mam dla Was recepturę na proste i pyszne ciasto z białek. Idealne na świąteczny stół. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Obłędnie pachnie i smakuje cytrynowo. Czasami  zostają nam białka po smażeniu pączków czy wypiekaniu ciasteczek, wtedy możemy upiec takie ciasto. Udanych wypieków.

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania ciasta. Zapraszam.

 

 





Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

6 białek 

1 szklanka cukru 

1 cukier waniliowy 

250 g masła 82 procent 

pół szklanki ciepłego mleka 

3 szklanki mąki tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

skórka starta z jednej cytryny 

sok wyciśnięty z połowy cytryny 

 

Na lukier:

około pół szklanki cukru pudru 

sok wyciśnięty z połowy cytryny 

barwnik spożywczy ( ale nie jest to konieczne)

 

Dodatkowo:

dowolne słodycze w wielkanocnym akcencie 

 


Wykonanie pysznego ciasta z białek:


1. Masło roztapiamy i studzimy żeby było letnie. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Z cytryny ścieramy skórkę na tarce na małych oczkach. Z połowy cytryny wyciskamy sok.

2. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów.

3. Następnie wlewamy masło i chwilę miksujemy, kolejno wlewamy mleko i ponownie miksujemy, następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. 

4. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm.

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut to ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

6. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, sok dodajemy stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i ponownie ucieramy.

7. Dekoracja: Tak przygotowanym lukrem polewamy ciasto i dekorujemy słodyczami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.

8. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę z proszkiem warto przesiać.

Ciasto długo utrzymuje świeżość.

 



poniedziałek, 23 czerwca 2025

Malinowa chmurka w pucharkach

 Malinowa chmurka w pucharkach


Prosty i pyszny deser. Zamiennik ciasta Malinowa chmurka. Zamiast pieczonego spodu, są pokruszone herbatniki. Smakuje tak samo, a może i nawet lepiej. Taki deser jest bardzo efektowny. Idealny na różne okazje, przyjęcia czy podwieczorek.

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania deserków. Zapraszam.

 



 


Potrzebujemy:

około 100 g herbatników 

1 galaretka malinowa

500 ml gorącej wody

200-300 g malin ( u mnie mrożone )

250 g serka mascarpone 

150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru ( przesianego )

bezy do dekoracji 

 

 

Wykonanie pysznego deseru:


1. Herbatniki rozdrabniamy, można pokruszyć, zblendować, lub przełożyć do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. Następnie przekładamy do pucharków lekko ubijając łyżką.

2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do wystudzonej wsypujemy maliny i mieszamy, odstawiamy do lekkiego stężenia, mrożone maliny szybko tężeją z galaretką, następnie przekładamy do pucharków.

3. Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder ubijamy na puszysty krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na warstwę z malinami.

4. Dekorujemy bezami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

5. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 4 spore pucharki. Można zrobić mniejsze porcje.

Maliny świeże lub mrożone. Mrożone szybciej tężeją z galaretką.




czwartek, 12 czerwca 2025

Kruche maślane ciasteczka z marmoladą

Idealnie kruche, pyszne, rozpływające się w ustach. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Zróbcie i dajcie znać czy smakowały.















Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej 

200 g masła 82 procent 

pół szklanki cukru pudru 

2 żółtka 

 

Dodatkowo:

cukier puder do poruszania ciasteczek 

mąka do posypania stolnicy 

ulubiona marmolada

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło ( u mnie temperatura masła pokojowa ) pokrojone w kostkę i siekamy, dodajemy żółtka i ponownie siekamy, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej pół godziny lub dłużej.

2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i kroimy w prostokąty, na bok ciasta kładziemy marmoladę, zawijamy i odcinamy. Nożem robimy wzorek. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( wyszło mi dwie blaszki ciasteczek ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Gotowe podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.


 

poniedziałek, 9 czerwca 2025

Sałatka z makaronu, szynki konserwowej, selera, jajek i kukurydzy


 Sałatka z makaronu, szynki konserwowej, selera, jajek i kukurydzy 🥗🌷

Prosta i pyszna sałatka 🥗 Na różne okazje, na świąteczny stół, imprezy i spotkania rodzinne, lub tak po prostu na kolację. Można dać składniki według uznania, mniej lub więcej, dla mnie tak było w sam raz. Uważamy z solą, ponieważ szynka jest już słona. Bardzo polecam ❤️

 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 









Potrzebujemy:

5 jajek ugotowanych na twardo 

1 słoiczek selera ( 160 g po odsączeniu )

około 200-300 g szynki konserwowej 

4-5 łyżek kukurydzy konserwowej

2 garście makaronu kokardek  ( można więcej )

3-4 łyżki majonezu 

2-3 łyżeczki musztardy miodowej  ( lub według uznania)

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 

szczypiorek 


Wykonanie pysznej sałatki:


1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. Jajka obieramy ze skorupek.

2. Jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Szynkę również kroimy w kostkę i wrzucamy do jajek. Następnie wrzucamy pozostałe składniki, makaron, seler i kukurydzę. Dodajemy majonez i musztardę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,, przegryzły się ,,.

4. Gotową sałatkę podajemy. Smacznego życzę ❤️ 

 




czwartek, 29 maja 2025

Ciasto makowo-orzechowe z kremem czekoladowym

 Trochę pracochłonne, ale za to bardzo pyszne ciasto. Biszkopty makowe, biszkopt orzechowy, mus brzoskwiniowy, bakalie i pyszny krem czekoladowy na maśle. Bardzo polecam. 

Poniżej mam dla Was filmik z wykonania.









Potrzebujemy:


Na biszkopty makowe:

150 g miękkiego masła 82 procent 

50 g cukru pudru 

8 jajek 

4 łyżki płynnego miodu prawdziwego 

50 g mąki tortowej przesianej 

2 łyżki ciemnego kakao 

1 puszka maku z bakaliami


Na biszkopt orzechowy:

4 jajka

pół szklanki cukru 

pół szklanki mąki tortowej 

pół szklanki mąki ziemniaczanej 

pół szklanki pokrojonych orzechów 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Na mus brzoskwiniowy:

1 puszka brzoskwiń w syropie 

2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe


Na krem czekoladowy:

400 g miękkiego masła 82 procent 

100 g mlecznej czekolady 

2-3 łyżki ciemnego kakao 

2-3 łyżki alkoholu ( wódka lub spirytus )

bakalie ( czekolada pokrojona w kostkę, żurawina, orzechy )


Dodatkowo:

2-3 kostki mlecznej czekolady 


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Biszkopty makowe: Masło miksujemy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, dodajemy miód i miksujemy, wsypujemy mąkę, kakao i miksujemy, następnie dodajemy masę makową i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-40 minut. Studzimy. Z papieru zdejmujemy gdy będę całkowicie zimne, inaczej mogą się połamać.

2. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się, dodajemy żółtka i krótko miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem i delikatnie mieszamy, dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 30 minut to suchego patyczka, studzimy.

3. Mus: Brzoskwinie wraz z syropem blendujemy, dajemy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się. Odstawiamy do stężenia.

4. Krem: Masło ucieramy na puch, dodajemy kakao i ucieramy, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Letnią i płynną dodajemy do masła i ucieramy, na koniec wlewamy alkohol i krótko miksujemy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy bakalie, dowolną ilość i mieszamy.


5. Przekładanie: Na pierwszy biszkopt makowy wykładamy połowę kremu bez bakalii, następnie biszkopt orzechowy i tężejący mus, następnie drugi biszkopt makowy i krem z bakaliami. Na wierzch ścieramy czekoladę i wkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy gorącym nożem. 

 



poniedziałek, 26 maja 2025

Malinowa chmurka


Malinowa chmurka to proste ciasto, które robi się bardzo szybko, słodko-kwaśne połączenie. Idealne na lato. I obowiązkowo z filiżanką kawy. Upieczecie koniecznie, zapewniam, że uda się każdemu. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 



 



Potrzebujemy:

 

Na ciasto kruche:

1 szklanka mąki tortowej 

1/4 szklanki cukru pudru 

100 g miękkiego masła 82 procent 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 żółtko 


Na malinową warstwę:

2 galaretki malinowe

1 litr gorącej wody

250 g malin ( u mnie mrożone )


Na warstwę śmietankową:

250 g serka mascarpone 

330 ml śmietanki kremówki 30 procent

cukier puder do smaku ( dałam około 4 łyżek )

1 łyżka żelatyny spożywczej 

3 łyżki gorącej wody 


Dodatkowo: 

bezy ( u mnie własnoręcznie upieczone)

4 kostki białej czekolady 

mąka do posypania stolnicy 

 


Wykonanie malinowej chmurki:


1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękkie masło i siekamy, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy o średnicy około 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasto studzimy.

2. Malinowa warstwa: Galaretki rozpuszczamy w gorące wodzie i studzimy, do przestudzonych dajemy maliny, maliny mrożone bardzo szybko ścinają galaretkę, dokładnie mieszamy, tężejącą wylewamy na kruche ciasto, ja robię to w rancie. Wstawiamy do lodówki.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder przekładamy do misy miksera, następnie ubijamy przez kilka minut aż będzie puszysta. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Letnią płynną wlewamy do śmietanki i ponownie chwilę ubijamy. Wykładamy na malinową warstwę.

4. Następnie w śmietankę wciskamy bezy i posypujemy startą czekoladę. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Najlepiej się kroi, gdy kruche ciasto trochę zmięknie. Najlepiej kroić gorącym nożem.

5. Smacznego życzę.

 


 


 

piątek, 23 maja 2025

Domowy blok czekoladowy

 Domowy blok czekoladowy. Kto lubi blok czekoladowy? Pyszny, słodki i dużo kalorii. Tak dawno nie jadłam , że na mały kawałeczek do kawy się skuszę. Poniżej mam dla Was również filmik z wykonaniem.








Potrzebujemy:

500 g mleka w proszku ( koniecznie trzeba przesiać )

250 ml zimnej wody 

250 ml cukru 

4 łyżki ciemnego kakao 

200 g masła 82%

 

Dodatkowo:

herbatniki, rodzynki, suszona żurawina, lub co kto lubi, i oczywiście dowolna ilość 

 


Wykonanie pysznego bloku czekoladowego:


1. Do garnka dajemy masło, cukier, kakao i wodę. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut do połączenia się składników, następnie studzimy często mieszając.

2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy. Należy mieszać dość szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje. Na początku mieszam rózgą, a później łyżką.

3. Do dobrze wymieszanej masy wsypujemy dodatki i ponownie dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, lekko ubijamy i wygładzamy.

4. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Gotowe i smacznego ♥️


Moje rady:

Dowolna foremka np. keksówka wyłożona papierem do pieczenia, foremka do batoników, foremka aluminiowa.

Dowolne dodatki w dowolnej ilości.

Mleko trzeba przesiać.

Masa szybko zastyga.



 

poniedziałek, 19 maja 2025

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

 Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Taki pasztet to moja propozycja na wielkanocny stół. Pasztet jest wegetariański, więc idealny dla osób nie jedzących mięsa. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można podać do pieczywa, sałatek, czy na gorąco z dowolnym sosem. Nie przepadam za kaszą gryczaną, ale w tej wersji bardzo mi smakuje. Bardzo polecam.

 







Potrzebujemy:

2 woreczki kaszy gryczanej białej od KUPIEC

500 g pieczarek 

2 średnie cebule 

2 ząbki czosnku 

2-3 łyżki suszonych pomidorów ( użyłam krojonych )

2-3 łyżki masła do smażenia 

sól do smaku 

pieprz czarny mielony do smaku 

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka koperku suszonego 

pół łyżeczki suszonej natki pietruszki

pół łyżeczki suszonego lubczyku

2 jajka


Wykonanie pysznego pasztetu:

1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na maśle do zeszklenia się i lekkiego zrumienienia.

3. Pieczarki myjemy i osuszamy, kroimy w półplasterki i dodajemy do smażonych składników. Smażymy do miękkości. Studzimy.

4. Wszystkie składniki oprócz przypraw przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę, jeżeli będą kawałki składników to nic się nie dzieje, na koniec przyprawiamy i mieszamy.

5. Masę przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki aluminiowej i wyrównujemy.

6. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.

7. Upieczony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



#kupiec #kasza #zdrowaradosczycia #chrup_i_lub #poranaziarno #ambasadorkupiec

Krem maślano - czekoladowy

Pyszny krem na bazie masła 82 % i mlecznej czekolady. Idealny do ciasteczek, babeczek, tortów i ciast. Według uznania można dać więcej lub mniej kakao czy alkoholu. Według własnego smaku.





Potrzebujemy:


2 kostki masła 82 % ( łącznie 400 g )

100 g dobrej jakościowo mlecznej czekolady 

2-3 łyżki ciemnego kakao  ( można więcej )

2-3 łyżki alkoholu ( wódka, spirytus )


Wykonanie:


1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Następnie roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, powinna być letnia i płynna.


2. Miękkie masło ( w temperaturze pokojowej ) miksujemy na puszystą masę do białości, następnie dodajemy kakao i ponownie miksujemy, wlewamy płynną czekoladę i miksujemy kilka minut do dokładnego połączenia się składników. Im dłużej miksujemy, to krem będzie bardziej puszysty. Na koniec dodajemy alkohol według uznania, miksujemy krótko. Gotowe.


Tak wykonany krem jest gotowy do użycia. 


 

piątek, 25 kwietnia 2025

Sernik na herbatnikowym spodzie z pastą pistacjową

Prosty i pyszny sernik, który udekorowałam trochę tak wielkanocnie, uwielbiam wprowadzać świąteczną atmosferę do mojego domu. Aksamitna masa serowa, spód ciasteczkowy i pasta pistacjowa to pyszne połączenie. Polecam ♥️ Upieczcie.

 



 


Potrzebujemy:


Na spód:

200 g herbatników 

100 g masła 82 procent 


Na masę serową:

1 kg sera białego ( może być z wiadereczka lub trzykrotnie zmielony ser przez maszynkę)

170 g cukru 

1 cukier waniliowy 

150 g masła 82 procent 

6 jajek 

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Dodatkowo:

dowolne słodycze w wielkanocnym akcencie 

około 3-4 łyżki pasty pistacjowej 

 


Wykonanie pysznego sernika:


1. Spód: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Herbatniki drobno kruszymy, ja zrobiłam to za pomocą blendera, ale można dać do woreczka i przewałkować wałkiem do ciasta. Następnie do herbatników wlewamy ciepłe masło i dokładnie mieszamy. Następnie masę wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lekko ugniatając.


2. Masa serowa: Masło ucieramy z żółtkami i cukrami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i ucieramy do połączenia się składników, do masy dodajemy ser i ucieramy, ale bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy.


3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny przekładam na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.


4. Dekoracja: Sernik z wierzchu smarujemy pastą pistacjową i dekorujemy ozdobami jadalnymi. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę ❤️ 




 

niedziela, 6 kwietnia 2025

Rolada z białek z cytrynowym kremem

 W mojej kuchni nic nie może marnować. Gdy zostają mi białka po pieczeniu ciasteczek czy smażeniu pączków to zawsze je wykorzystuję. Tym razem powstała rolada z białek. Prosto i pysznie. Nie jest tak puszysta jak biszkopt z całych jajek, ale jest również pyszna. Do tego krem cytrynowy na bazie masła i Lemon Curd. Upieczcie do kawy. Koniecznie.

 




 Potrzebujemy:


Na biszkopt białkowy:

6 białek

6 łyżek cukru

8 łyżek oleju

2 łyżki mąki ziemniaczanej

8 łyżek mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

100 g masła 82 %

cukier puder do smaku

krem cytrynowy Lemon Curd według uznania ( tutaj mój przepis na krem cytrynowy:  Lemon Curd )

 

 

Wykonanie pysznej rolady z kremem cytrynowym:

 

 1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Następnie gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.

2.  Krem: Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystość do białości, następnie dodajemy cukier puder do smaku i krem cytrynowy Lemon Curd , ucieramy do połączenia się składników.

3. Zimny biszkopt z białek smarujemy kremem, ponownie zwijamy roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki do stężenia. 

4. Po tym czasie kroimy i podajemy.  Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Mąkę zawsze przesiewam.