sobota, 14 marca 2020

Cytrynowy krem Lemon curd

Zrobienie tego kremu zawsze wydawało mi się bardzo trudne, sama nie wiem dlaczego. Może dlatego, że gotowało się jajka z masłem ? Krem w wykonaniu jest bardzo prosty. Poczytałam trochę w internecie i różnie ludzie go przygotowuję, jedni na parze inni tak jak ja w garnku, jedni miksują jajka, inni tylko roztrzepują, proporcje też są różne, więcej cukru, mniej, czy więcej żółtek, dłużej gotują lub krócej. Poniżej krok po kroku pokazuję Wam jak przygotowałam swój. Taki krem jest pyszny, słodki i kwaśny, czuć lekko masło. Kremem można przekładać ciasteczka czy napełniać babeczki, ma wiele zastosowań. Mój już czeka na jakiś pyszny pomysł, ale po łyżeczce już skubnęliśmy. Z tego przepisu wyszło mi dwa takie słoiczki jak na zdjęciu. Kto nie robił to polecam :)








Potrzebujemy
2 średnie cytryny
2 jajka
110 g cukru
80 g masła 82 %


Wykonanie pysznego kremu:



1. Cytryny dokładnie myjemy, osuszamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok.


2. Do garnka wbijamy jajka i wsypujemy cukier, roztrzepujemy ,,rózgą'', dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. Mieszamy.


3. Masę na krem zagotowujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę i na małym ogniu mieszamy do zgęstnienia.


4. Gotowy krem przecedzamy przez gęste sitko.


5. Następnie przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Krem można w lodówce przechowywać do około dwóch tygodni.


6. Podajemy.



Moje rady:
Przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków. Zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
Krem warto przetrzeć przez geste sito, będzie gładki bez grudek i skórki z cytryny.

4 komentarze: