Na ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
50 dag mąki tortowej
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
5 łyżek miodu prawdziwego
Na karmel:
1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
5 łyżek cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
10 dag masła lub margaryny
Na krem:
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 łyżki cukru cukru pudru
Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego ciasta ,,orzeszek "
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.
2. Karmel: Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały
czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły,
ale nie gorący.
3. Do pieczenia: Każdą część ciasta osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem
do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy je widelcem. Na
jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel.
4. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.
5. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie,
pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy
do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.
6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami.
7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 35 cm x 24 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Super ciasto kochana :-) życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i nawzajem :)
UsuńSuper ciacho, aż ślinka cieknie na jego widok :-) Szczęśliwego Nowego Roku :**
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem :)
UsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń