To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wystarczy mieć maliny i kilka minut wolnego czasu, potem już tylko pieczenie i zjadanie. Ciasto jest idealne na podwieczorek, jest takie nie za słodkie i lekko kwaśne. Zapraszam :)
Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka świeżych malin
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, następnie układamy na nim maliny i pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 do
zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Następnie studzimy.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Maliny uwielbiam, a na takie ciasto jestem chętna :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu i zapraszam :)
UsuńWspaniałe ciacho, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie zjadła bym do filiżanki kawy 😊
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńJak już pisałam, zaklepuje sobie dwa kawałeczki ;) :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper ciacho :) takie proste lubię najbardziej bo każdemu smakują :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia :)
UsuńSzybkie, pyszne i z moimi ulubionymi owocami - najlepiej:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis :)
Usuń