Niezwykle mięciutkie i bardzo pyszne.Z przepisu wyszło mi 35 oponek.Idealne z filiżanką kawy lub herbaty.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
20 dag sera białego półtłustego
5 łyżek cukru
1 żółtko
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
olej do smażenia (około 2 szklanki)
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski,dodajemy
cukier,cukier waniliowy,mleko,olej,sól,żółtko.Ucieramy na puszystą
masę,stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy
ciasto.
2.Ciasto wałkujemy na stolnicy,szklanką wykrawamy krążki,a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
3. W garnku rozgrzewamy olej.Smażymy oponki z obu stron po kilka minut.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
4. Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier
będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy oponki.Odstawiamy do
zastygnięcia lukru.
5.Smacznego.
Strony
▼
niedziela, 31 stycznia 2016
Domowe pączki.
Zapraszam na pyszne domowe pączki, uważam, że takie są najlepsze. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. W końcu robimy je tylko raz do roku. Z porcji wychodzi około 40-50 pączków, więc całkiem sporo. Polecam Wam mój sprawdzony przepis. Nigdy się na nim nie zawiodłam i korzystam z niego od kilkunastu lat. Zachęcam do usmażenia :) Warto :) Zapraszam :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
15 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
półtorej szklanki ciepłego mleka
6 żółtek
1 całe jajko
szczypta soli
1 cukier waniliowy
5 łyżek oleju
1 łyżka octu lub spirytusu
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
cukier puder do posypania pączków
dowolna twarda marmolada ( około 30 dag )
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie pysznych pączków:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2. Ciasto: Żółtka i jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, szczyptę soli, łyżkę octu lub spirytusu i stopniowo ciepłe mleko, zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, musimy wyczuć kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję ). Pod koniec zagniatania dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wykrawanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki i na każdy nakładamy po porcji marmolady, przykładamy kolejnym krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinamy pączki.
4. Do podrośnięcia: Pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do podrośnięcia w cieple na około 30 minut.
5. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażmy pączki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Upieczone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Usmażone pączki oprószamy obficie cukrem pudrem.
7. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-50 pączków, w zależności jak dużej szklanki użyjemy do wykrawania.
Na rozczyn:
15 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
półtorej szklanki ciepłego mleka
6 żółtek
1 całe jajko
szczypta soli
1 cukier waniliowy
5 łyżek oleju
1 łyżka octu lub spirytusu
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
cukier puder do posypania pączków
dowolna twarda marmolada ( około 30 dag )
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie pysznych pączków:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2. Ciasto: Żółtka i jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, szczyptę soli, łyżkę octu lub spirytusu i stopniowo ciepłe mleko, zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, musimy wyczuć kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję ). Pod koniec zagniatania dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wykrawanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki i na każdy nakładamy po porcji marmolady, przykładamy kolejnym krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinamy pączki.
5. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażmy pączki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Upieczone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Usmażone pączki oprószamy obficie cukrem pudrem.
7. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-50 pączków, w zależności jak dużej szklanki użyjemy do wykrawania.
sobota, 30 stycznia 2016
Drożdżowe oponki z lukrem.
Pyszne i niezwykle mięciutkie drożdżowe oponki.Udekorowane lukrem i cukrową posypką.Z porcji wyszło mi około 40 sztuk.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu lub spirytusu
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia(około 2 szklanki)
mąka do podsypania
cukrowa posypka do dekoracji
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 minut,żeby wyrosły.
2. Jajko,żółtka,cukier waniliowy i pozostały cukier utrzeć na puszystą masę.
3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,ocet,ciepłe mleko.Zagnieść ciasto,pod koniec dodać olej.Ciasto powinno być miękkie,jeśli jest zbyt twarde dodać ciepłego mleka.Dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę,aż podwoi swą objętość.
4.Po tym czasie ciasto wałkujemy ,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na środku wycinamy kieliszkiem dziurki.Układamy na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
5.Olej rozgrzewamy w garnku,smażymy oponki z obu stron na lekko brązowy kolor.Osuszamy na papierowym ręczniku.
6.Białko ucieramy kilka minut z cukrem pudrem,do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.Cukier dodajemy stopniowo,jego ilość zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem dekorujemy oponki,posypując cukrową posypką.
7.Smacznego.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu lub spirytusu
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia(około 2 szklanki)
mąka do podsypania
cukrowa posypka do dekoracji
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 minut,żeby wyrosły.
2. Jajko,żółtka,cukier waniliowy i pozostały cukier utrzeć na puszystą masę.
3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,ocet,ciepłe mleko.Zagnieść ciasto,pod koniec dodać olej.Ciasto powinno być miękkie,jeśli jest zbyt twarde dodać ciepłego mleka.Dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę,aż podwoi swą objętość.
4.Po tym czasie ciasto wałkujemy ,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na środku wycinamy kieliszkiem dziurki.Układamy na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
5.Olej rozgrzewamy w garnku,smażymy oponki z obu stron na lekko brązowy kolor.Osuszamy na papierowym ręczniku.
6.Białko ucieramy kilka minut z cukrem pudrem,do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.Cukier dodajemy stopniowo,jego ilość zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem dekorujemy oponki,posypując cukrową posypką.
7.Smacznego.
Pasta z zielonego groszku,sera żółtego i białego.
Taka pasta na kanapki jest bardzo smaczna i syta.Nie wymaga dużo pracy a
mamy naprawdę smaczne smarowidełko do pieczywa.Do tego pasta jest tania
w wykonaniu,a z tego przepisu wychodzi spora porcja.Jeżeli zamiast majonezu dodamy jogurt naturalny pasta będzie mniej kaloryczna.Do przyprawienia pasty użyłam białego pieprzu mielonego oraz suszonej natki pietruszki od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
1 puszka zielonego groszku
10 dag białego sera
10 dag żółtego sera
3 kopiaste łyżki pestek słonecznika
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1.Pestki słonecznika prażymy na suchej,gorącej patelni i studzimy. Groszek osączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce.
2.Groszek,sery i majonez miksujemy blenderem na gładką pastę,następnie dodajemy pestki i natkę pietruszki,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.
3. Smacznego.
Składniki:
1 puszka zielonego groszku
10 dag białego sera
10 dag żółtego sera
3 kopiaste łyżki pestek słonecznika
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1.Pestki słonecznika prażymy na suchej,gorącej patelni i studzimy. Groszek osączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce.
2.Groszek,sery i majonez miksujemy blenderem na gładką pastę,następnie dodajemy pestki i natkę pietruszki,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.
3. Smacznego.
piątek, 29 stycznia 2016
Kruche ciasteczka marchewkowe.
Pyszne i bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem marchewki.Ciasteczka
ładnie pachną cynamonem,goździkami i gałką muszkatołową.Idealne na
podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty.Do upieczenia ciasteczek użyłam niezwykle aromatycznych przypraw: cynamonu cejlońskiego mielonego , mielonych goździków oraz mielonej gałki muszkatołowej od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża marchewka
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
pół łyżeczki mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1.Marchewkę obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie odrywamy kawałki,formujemy kulki,następnie każdą kulkę spłaszczamy,widelcem robimy wzorek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.
4.Smacznego.
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża marchewka
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
pół łyżeczki mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1.Marchewkę obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie odrywamy kawałki,formujemy kulki,następnie każdą kulkę spłaszczamy,widelcem robimy wzorek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.
4.Smacznego.
czwartek, 28 stycznia 2016
Bakaliowe trufle
Słodkie i pyszne.Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie o to maleńkie słodkości.Z porcji wychodzi około 23 sztuki.Polecam na deser z filiżanką pysznej kawy.Zapraszam:)
Składniki:
około 10-15 dag herbatników
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
5 dag rodzynek
4 kostki mlecznej czekolady
4 łyżki wiórek kokosowych
dodatkowo do obtoczenia:
wiórki kokosowe
pokruszone herbatniki
starta czekolada
Wykonanie:
1.Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy,czekoladę kroimy w drobną kostkę.
2.Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem,dodajemy kakao i zmielone herbatniki,dokładnie ucieramy.
3. Do masy dodajemy rodzynki,pokrojoną czekoladę i wiórki kokosowe,mieszamy.
4.Następnie formujemy kulki i obtaczamy w dowolnej posypce.Przed podaniem trufle schładzamy w lodówce.
5. Smacznego.
około 10-15 dag herbatników
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
5 dag rodzynek
4 kostki mlecznej czekolady
4 łyżki wiórek kokosowych
dodatkowo do obtoczenia:
wiórki kokosowe
pokruszone herbatniki
starta czekolada
Wykonanie:
1.Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy,czekoladę kroimy w drobną kostkę.
2.Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem,dodajemy kakao i zmielone herbatniki,dokładnie ucieramy.
3. Do masy dodajemy rodzynki,pokrojoną czekoladę i wiórki kokosowe,mieszamy.
4.Następnie formujemy kulki i obtaczamy w dowolnej posypce.Przed podaniem trufle schładzamy w lodówce.
5. Smacznego.
środa, 27 stycznia 2016
Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem.
Tak przygotowane mięso jest niezwykle kruche i soczyste.Możemy je podać z
ulubionymi dodatkami:ryżem,makaronem lub ziemniaczkami.Danie jest
również syte i niedrogie w przygotowaniu.Do przyprawienia dania użyłam aromatycznej suszonej natki pietruszki i przyprawy do gulaszu od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
50 dag schabu
1 cebula
4 duże marchewki
pół puszki zielonego groszku
olej do smażenia
sól i pieprz do smażenia
suszona natka pietruszki według uznania
przyprawa do gulaszu
Wykonanie:
1.Mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w plastry.Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem do mięs,następnie każdy rozbity plaster nacieramy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron,następnie podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.
2.Marchewki i cebulę obieramy,następnie cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki,przekładamy do duszonego się mięsa.
3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody,dodajemy groszek,natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Chwilę jeszcze dusimy.
4.Podajemy z ulubionymi dodatkami:ryżem,makaronem lub ziemniakami.
5. Smacznego.
Składniki:
50 dag schabu
1 cebula
4 duże marchewki
pół puszki zielonego groszku
olej do smażenia
sól i pieprz do smażenia
suszona natka pietruszki według uznania
przyprawa do gulaszu
Wykonanie:
1.Mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w plastry.Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem do mięs,następnie każdy rozbity plaster nacieramy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron,następnie podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.
2.Marchewki i cebulę obieramy,następnie cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki,przekładamy do duszonego się mięsa.
3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody,dodajemy groszek,natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Chwilę jeszcze dusimy.
4.Podajemy z ulubionymi dodatkami:ryżem,makaronem lub ziemniakami.
5. Smacznego.
wtorek, 26 stycznia 2016
Racuszki z jabłkiem z kaszy manny i mąki krupczatki.
Racuszki z kaszy manny i mąki krupczatki mają inną strukturę niż
racuszki z mąki pszennej,według mnie też mniej wpijają oleju w trakcie
smażenia.Są pyszne,idealne na podwieczorek.Z przepisu wychodzi 16 sztuk.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mąki krupczatki
pół szklanki kaszy manny
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
około 150 ml mleka
1 jabłko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1.Jajka miksujemy z solą,cukrem,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia,kaszą manną i mąką krupczatką,stopniowo wlewamy mleko i miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2.Jabłko myjemy,osuszamy i obieramy,następnie usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starce jabłko przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5.Smacznego.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mąki krupczatki
pół szklanki kaszy manny
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
około 150 ml mleka
1 jabłko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1.Jajka miksujemy z solą,cukrem,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia,kaszą manną i mąką krupczatką,stopniowo wlewamy mleko i miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2.Jabłko myjemy,osuszamy i obieramy,następnie usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starce jabłko przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5.Smacznego.
poniedziałek, 25 stycznia 2016
Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.
Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do
bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i
mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.Do ich przygotowania użyłam zdrowego sproszkowanego młodego jęczmienia od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
4.Smacznego.
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
4.Smacznego.
niedziela, 24 stycznia 2016
Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie.
Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej niedzielnej kawy. Delikatny
biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka,
gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest wyjątkowo pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jabłkowa:
70 dag jabłek ( waga po obraniu)
cukier do smaku
2 zielone galaretki
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
gorąca woda ( kilka łyżek )
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
około 16 sztuk herbatników
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
7. Smacznego.
Składniki:
Biszkopt:
4 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jabłkowa:
70 dag jabłek ( waga po obraniu)
cukier do smaku
2 zielone galaretki
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
gorąca woda ( kilka łyżek )
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
około 16 sztuk herbatników
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
7. Smacznego.
piątek, 22 stycznia 2016
Łazanki z kiszoną kapustą.
Takie danie jest bardzo syte.Możemy je przygotować na piątkowy bezmięsny
obiad.Wykonanie łazanek nie jest trudne,a są dużo smaczniejsze od
kupnych.Do przyprawienia kapusty użyłam przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX .Zapraszam:)
Składniki:
Kapusta:
50 dag kapusty kiszonej
2 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapusty
Łazanki:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
sól do gotowania łazanek
Wykonanie:
1. Kapustę płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju. Usmażoną cebulę przekładamy do kapusty razem z olejem na którym się smażyła. Całość przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.
2. Do mąki dodajemy sól,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy,kroimy w paski,a następnie w kwadraty.Pokrojone łazanki układamy na posypanej mąką stolnicy i zostawiamy na około pół godziny do podsuszenia.
3.Następnie łazanki gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,odcedzamy. Ugotowane łazanki przekładamy do gorącej kapusty i dokładnie mieszamy.Podajemy.
4.Smacznego.
Składniki:
Kapusta:
50 dag kapusty kiszonej
2 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapusty
Łazanki:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
sól do gotowania łazanek
Wykonanie:
1. Kapustę płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju. Usmażoną cebulę przekładamy do kapusty razem z olejem na którym się smażyła. Całość przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.
2. Do mąki dodajemy sól,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy,kroimy w paski,a następnie w kwadraty.Pokrojone łazanki układamy na posypanej mąką stolnicy i zostawiamy na około pół godziny do podsuszenia.
3.Następnie łazanki gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,odcedzamy. Ugotowane łazanki przekładamy do gorącej kapusty i dokładnie mieszamy.Podajemy.
4.Smacznego.
czwartek, 21 stycznia 2016
Drożdżowe słone precelki.
Takie precelki możemy podać na śniadanie lub kolację. Pulchne i pyszne. Z przepisu wychodzi 16 sztuk.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
białko do posmarowania precelków
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz roztarte drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto.
2.Następnie z ciasta odrywamy kawałki ciasta, na posypanej mąką stolnicy toczymy długie wałeczki i formujemy precelki.
3.Przygotowane precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem.
4.Następnie precelki pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
5.Smacznego.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
białko do posmarowania precelków
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz roztarte drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto.
2.Następnie z ciasta odrywamy kawałki ciasta, na posypanej mąką stolnicy toczymy długie wałeczki i formujemy precelki.
3.Przygotowane precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem.
4.Następnie precelki pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
5.Smacznego.