Strony

niedziela, 25 października 2015

Ciasto ,,Królewicz''

Przepis na to ciasto mam od wielu,ale już nie pamiętam kiedy go piekłam.Najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy kruche placki trochę zmiękną.Ciasto jest bardzo pyszne w swojej prostocie.Możemy je przygotować dla gości.Ciasto możemy dowolnie udekorować,np.wiórkami kokosowymi.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)
25 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku ( około 4-5 łyżek )

Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części.Każdą część osobno wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.


 2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.


3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą część gotujemy,do gotującego się wlewamy rozpuszczone budynie.Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.


4. Na jeden kruchy placek wykładamy połowę masy budyniowej,przykrywamy biszkoptem,następnie na biszkopcie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim kruchym plackiem,lekko dociskamy.


5. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.


6. Po tym czasie kroimy i podajemy.
7.Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie kruchego z biszkoptem, może być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam,że jest bardzo pyszne.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy kruche placki trochę zmiękną:)
    Dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu,bo jest pyszne.Ja tak dawno go nie piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam to pyszne ciacho. Też dawno go nie piekłam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto, jest naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń