środa, 22 marca 2017

Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą.

U mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy. Do ich przygotowania użyłam składników, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Dodam, że wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:)











 Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag polewy mlecznej
około 10 dag żurawiny suszonej
20 masy masy krówkowej o smaku kajmaku ( pół puszki )

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny do schłodzenia.

2. Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką.

3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy.

4. Przekładanie: Ciasteczko bez dziurki smarujemy masą krówkową, przykładamy tym z dziurką, a do środka nakładamy żurawinę.

5. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i zalewamy nią żurawinę. Odstawiamy, żeby polewa zastygła.

6. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi tak około 30 ciastek.


wtorek, 21 marca 2017

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami.

Na Wielkanocny stół polecam przygotować takie gniazdka bezowe. Bardzo słodkie i bardzo pyszne. Polecam podać je z filiżanką aromatycznej kawy. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Do ich przygotowania użyłam płatków migdałowych, które otrzymałam od HELIO. Smacznego :)









Składniki:

Bezy:
2 zimne białka
pół szklanki cukru
niebieski barwnik w proszku według uznania

Dodatkowo:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki mleka w proszku
cukier puder do smaku
niebieskie cukierki Monti
4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

2. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe kółka z wyższym brzegiem nadając im kształt gniazdek. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

3. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

5. Krem śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy go do bezowych gniazdek.

6. Na koniec dekorujemy migdałami, cukierkami i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''.


niedziela, 19 marca 2017

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Chociaż do Świąt jeszcze kilka tygodni to uważam, że należy pomyśleć już o świątecznych wypiekach. Polecam Wam pyszny i bardzo kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Do wykonania mazurka użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO  w ramach świątecznej współpracy. A użyłam: masy krówkowej o smaku kajmakupłatków migdałowychżurawiny suszonej. Wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam:)













Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

Dodatkowo:
słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku  ( 20 dag )
3 łyżki żurawiny suszonej
3 łyżki płatków migdałowych
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy.

3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.

4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 25 cm.

sobota, 18 marca 2017

Czekoladowe naleśniki z serkiem.

Lubicie naleśniki? Jeśli tak to polecam Wam takie pyszne naleśniki. Pierwszy raz do ciasta dodałam kakao, i to okazał się dobry pomysł. Do tego delikatny waniliowy serek i mnóstwo czekolady. Przepis polecam na podwieczorek lub deser :) Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżka ciemnego kakao
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
50 ml gazowanej wody

Nadzienie:
35 dag serka naturalnego typu President
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru )
cukier puder do smaku
5 dag mlecznej czekolady

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i dokładnie studzimy.

3. Nadzienie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Serek przekładamy do miseczki, mieszamy dokładnie z cukrem waniliowym, budyniem i cukrem pudrem do smaku, na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.

4. Naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy ruloniki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, Na talerze nakładamy naleśniki, posypujemy czekoladą i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników. Budyń użyłam bez cukru i na pół litra mleka. Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.

piątek, 17 marca 2017

Muffinki jogurtowe z bakaliami i białą czekoladą.

Polecam bardzo pyszne muffinki, niezwykle mięciutkie i idealne na podwieczorek. Ciasto i polewa z białej czekolady są słodkie, ale lekko kwaśne bakalie przełamują tą słodycz. Do upieczenia muffinek użyłam bakalii , które otrzymałam od HELIO jako niespodziankę dla najaktywniejszych blogerów KLIK. Zapraszam:)







Składniki:

Ciasto:
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonego berberysu
1 łyżka suszonej miechunki

Dodatkowo:
5 dag czekolady białej

Wykonanie:

 1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy i jogurt przekładamy do miski. Następnie miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo papierowych papilotek.

3. Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.

4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią muffinki. Odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Można użyć ulubionych bakali.

czwartek, 16 marca 2017

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym.

Taką zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy dosłownie 45 minut. Jest bardzo pyszna i sycąca. Do tego prosta w wykonaniu i niedroga. Polecam i zapraszam:)





Składniki:
50 dag makaronu rurki
2 duże cebule
1 puszka kukurydzy
20 dag dobrej jakościowo wędliny
25 dag sera żółtego

Dodatkowo:
olej rzepakowy
przyprawa do makaronu według uznania
sól do smaku
1 łyżeczka masła

Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie paseczki, następnie smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cebuli mocno nie rumienimy. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy i studzimy.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.

3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.

5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Gotowe danie podajemy.

7. Smacznego.

środa, 15 marca 2017

Niespodzianka od Helio i świąteczna współpraca.

Dzisiaj pochwalę się Wam jaką niespodziankę otrzymałam od HELIO . Otóż zawitał wczoraj do mnie listonosz ze sporą paczuszką, jak tylko zobaczyłam nadawcę to wiedziałam co w niej się znajduje... a co w niej było? Wspaniałe produkty do pieczenia, to co lubię najbardziej. Jak tylko zobaczyłam produkty w mojej głowie już układały się pomysły na słodkości.
Już raz otrzymałam w ramach świątecznej współpracy produkty do testowania KLIK  i chyba dobrze się spisałam, bo później otrzymałam taką niespodziankę KLIK .
Oczywiście wszystkie przepisy jakie przygotuję będą typowo Wielkanocne.

Firmie HELIO bardzo dziękuję za produkty i zaufanie:) Postaram się dobrze je wykorzystać:)




A tutaj lista otrzymanych produktów:

1. Masa krówkowa o smaku adwokata KLIK

2. Masa krówkowa o smaku kajmaku KLIK

3. Masa krówkowa o smaku czekoladowym KLIK

4. Orzechy włoskie KLIK

5. Płatki migdałowe KLIK

6. Skórki pomarańczowe KLIK

7. Wiórki kokosowe KLIK

8. Żurawina suszona KLIK

9. Mieszanka keksowa KLIK

10. Polewa i dekoracja mleczna KLIK


niedziela, 12 marca 2017

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga.

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny tort. Kto chętny to niech podstawia talerzyk. Tort upiekłam z okazji drugich urodzin mojego bloga. Blog powstał dokładnie 8 marca w 2015 roku. Odwiedziło go prawie 300 tyś. osób. Pod postami pojawiło się mnóstwo komentarzy. Przez te dwa lata dodałam prawie 800 przepisów, uważam, że jest to całkiem niezły dorobek.

Dziękuję Wam bardzo za to, że jesteście, zaglądacie do mnie i pozostawiacie komentarze. Na każdy staram się odpowiedzieć. Bez Was ten blog byłby tylko zbiorem moich przepisów, a tak to mogę dzielić się z Wami moją pasją, tym co kocham robić.

Dziękuję również firmom, które mi zaufały i podjęły współpracę z moim blogiem.

A teraz zapraszam na pyszny tort:)
Autorką zdjęć jest moja starsza córka, mnie takie śliczne nie wychodzą:)

Iza:)








Składniki:

Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
4 kopiaste łyżki cukru pudru
25 dag margaryny ,, Kasia''
1 puszka ananasa w syropie

Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
5 dag białej czekolady

Dodatkowo:
1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )

Wykonanie:

1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy.

4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym.

5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy.

6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu. Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu.

7. Podanie: Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Tort można pokroić na 8 sporych kawałków.
Zamiast Śnieżki można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %.
Zamiast margaryny ,,Kasia'' można użyć 20 dag masła 82 %.