wtorek, 28 lutego 2017

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta.

Takie naleśniki to bardzo smaczny i syty pomysł na obiad. Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku. Przyprawiłam go przyprawami: ziołami prowansalskimiprzyprawą śródziemnomorskączubrycą zieloną od RAFEX . Dodam, że smakują na gorąco jak i na zimno. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
15 dag sera feta półtłustego
olej rzepakowy do smażenia
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki czubrycy zielonej
2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
15 dag sera żółtego

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści.

3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk.

4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

6. Podajemy i smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 10 sztuk naleśników. Można użyć czubrycy białej. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

niedziela, 26 lutego 2017

Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''.

Od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia tego dość popularnego ciasta, pełno jego przepisów na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się, więc i ja pomimo wielkiego buntu rodziny, że ciasto na słodko będzie ze szpinakiem. W cieście zmniejszyłam ilość cukru i oleju, ale i tak jak dla mnie było słodkie. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć w nim szpinaku. Dodam, że mężowi i młodszej córce bardzo smakowało, starsza się tylko nie skusiła. Bardzo polecam i zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
1 zielona galaretka ( dowolny smak )
250 ml gorącej wody ( do galaretki )

Dodatkowo:
ziarenka granatu do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.

4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

6. Taki wykonanie ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

piątek, 24 lutego 2017

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym.

Zapraszam na bardzo pyszne i pulchne ciasteczka z nadzieniem serowym. Ich zaletą jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Są idealne na podwieczorek. Polecam:)





 Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag smalcu ( ja kostka )
pół szklanki śmietany 12 %

Masa serowa:
25 dag sera białego półtłustego
cukier do smaku
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasteczek

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.

3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto.

4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki.

5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

6. Upieczone studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.

czwartek, 23 lutego 2017

Pączki:)

U mnie wczoraj odbyło się pączkowe szaleństwo. Usmażyłam 40 dużych pączków. Jakoś nie lubimy tych kupnych, domowe są najlepsze. Wczoraj już były podjadane, ale jeszcze na dzisiaj sporo zostało. Sama już z kawą na śniadanie zjadłam dwa, wiem, że to nie zdrowo, ale nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam takie tradycyjne i nasze ulubione z nadzieniem z róży i obficie posypane cukrem pudrem.

A jak jest u Was? Smażycie sami, czy kupujecie?

Miłego dnia i smacznego:)



A tutaj sprawdzone linki na pączki:

 http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/01/paczki-z-kajmakiem-i-polewa.html

 http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/02/paczki-z-lukrem-i-kandyzowanymi-owocami.html

http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/01/domowe-paczki.html



Smacznego:)

środa, 22 lutego 2017

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem.

Takie ciasteczka można przygotować bardzo szybko. Są bardzo pyszne, chrupiące i czekoladowe. Idealne z filiżanką pysznej herbaty, najlepiej ziemniańską od ECOBLIK . Do ich przygotowania użyłam ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Uwielbiam zapach kardamonu... Zapraszam:)








Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu od ECOBLIK
pół szklanki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość twarde.

2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy kulki. Następnie je spłaszczamy formując ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek.

3.Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.

4.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

5.Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 ciastek.


wtorek, 21 lutego 2017

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami.

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jaj
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
40 dag pierników w czekoladzie

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.

5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej zmielić trzy razy.

poniedziałek, 20 lutego 2017

Serniczki pieczone w kokilkach z wafelkami Lusette.

Wykonanie tych serniczków trwa dokładnie 10 minut plus pieczenie i studzenie, można więc je przygotować na szybki deser lub gdy niespodziewanie spodziewamy się gości, a chcemy ich poczęstować czymś pysznym. Do przygotowania tych serniczków użyłam pysznych wafelków od  http://lusette.pl/ . Zapraszam:)







Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

 http://lusette.pl/

  Składniki:

Masa serowa:
25 sera białego półtłustego
2 jajka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy
5 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 wafelek http://lusette.pl/ smak czekoladowy
1 wafelek http://lusette.pl/ smak mleczny
masło lub margaryna do posmarowania kokilek
2 łyżki bułki tartej do obsypania kokilek

Wykonanie:

1. Ser biały, jajka, cukier, cukier waniliowy, masło lub margarynę i budyń przekładamy do miski, następnie blenderem ręcznym miksujemy na gładką masę.

2. Kokilki smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą.

3. Wafelki każdy osobno drobno kruszymy.

4. Na dno kokilek w równych porcjach wsypujemy pokruszony wafelek o smaku czekoladowym.

5. Następnie nakładamy do każdej kokilki masę serową.

6. Na masę serową wsypujemy pokruszony mleczny wafelek.

7. Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Upieczone serniczki będą lekko zrumienione i będą lekko odchodziły od ścianek kokilek.

8. Upieczone studzimy i podajemy.

9. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje takie jak na zdjęciu. Każdy wafelek ważył 50 g.

niedziela, 19 lutego 2017

Omlet z warzywami HORTEX.

Taki omlet polecam na bardzo sycące śniadanie lub nawet kolację. Wystarczy pół godzinki żeby go przygotować. Do przygotowania omletu użyłam mrożonych warzyw od HORTEX. W składzie warzyw znajdowały się marchewka, groszek, fasolka szparagowa, brukselka i kalafior. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Zapraszam:)





Mój dzień z Hortex

 Składniki:

Masa jajeczna:
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka masła

Warzywa:
20 dag mrożonego bukietu warzyw wiosennych od HORTEX
masło do smażenia
sól do smaku

Wykonanie:

1. Warzywa rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy do miękkości często mieszając. Przyprawiamy do smaku solą.

2.  Jajka roztrzepujemy razem z pieprzem i solą do smaku, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Następnie masę jajeczną wylewamy na warzywa i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie i dosmażamy.

3. Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy.

4. Smacznego.

sobota, 18 lutego 2017

Rurki z kremem z soku owocowego.

Do tej pory rurki robiłam z kremem budyniowym lub z bitą śmietaną. Tym razem postanowiłam przygotować je z kremem z wykorzystaniem soku owocowego i wyszło naprawdę pysznie. Polecam upiec je na podwieczorek. Do przygotowania kremu użyłam pysznego soku Witaminka od HORTEX. Zapraszam:)







Mój dzień z Hortex

Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki tortowej
12,5 dag masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
pół szklanki śmietany 12 %

Krem z soku:
2 i pół szklanki soku owocowego Witaminka od HORTEX
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki oleju
cukier puder do oprószenia rurek

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.

3. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzimy.

4. Następnie jeszcze ciepły krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. Odstawiamy do zastygnięcia kremu.

5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 sztuk rurek. Sok miałam z Hortexu w kartonie o smaku banan, marchewka i jabłko.

piątek, 17 lutego 2017

Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem ŁOWICZ.

Śniadania bardzo często jemy w biegu i najczęściej jakąś kanapkę i kawę. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować np. taki omlet. Co prawda będzie to słodkie śniadanie, ale pożywne i pełne witamin. Z tego przepisu omlet wychodzi bardzo puszysty i pyszny. Lekko kwaśne owoce kiwi przełamują jego słodycz. Omlet podałam z pysznym dżemem od ŁOWICZ. Zapraszam:)








Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

 Składniki:

 Masa jajeczna:
3 jajka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki otrębów pszennych prażonych
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli

Dodatkowo:
1 łyżka masła
4 kiwi
2 łyżki dżemu z czarnego bzu
listki melisy cytrynowej do dekoracji

Wykonanie:

 1. Jajka, mleko, cukier, sól i otręby dokładnie roztrzepujemy, następnie dodajemy masło pokrojone w kosteczkę.
2. Kiwi myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie, na wierzchu układamy plasterki kiwi ( jedno kiwi zostawiamy do dekoracji ), omlet dosmażamy.
4. Usmażony omlet składamy na pół i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami kiwi, dżemu i listkami i melisy.
5. Podajemy od razu po przygotowaniu. 
 
6. Smacznego.