czwartek, 31 marca 2016
Pasta z kaszy jaglanej i warzyw.
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
suszony koperek według uznania
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Wystudzone miksujemy blenderem na gładką masę.
2. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, kaszę należy lekko rozgotować. Ugotowaną kaszę dokładnie studzimy.
3. Do zmiksowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, kaszę, koperek i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Pasta jest gotowa.
4. Smacznego.
Rady:
Jogurt naturalny możemy zastąpić majonezem, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.
Grzanki z tuńczykiem.
Składniki:
2 bułki lub jedna bagietka
1 puszka tuńczyka w oliwie
10 dag sera żółtego
trochę masła
ketchup
Wykonanie:
1. Bułki lub bagietkę kroimy w cienkie kromki. Następnie każdą kromkę smarujemy bardzo cieniutko masłem. Posmarowaną stroną masłem układamy na blasze.
2. Tuńczyka dokładnie odsączmy z zalewy i nakładamy na pokrojone kromki.
3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy grzanki.
4. Grzanki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, aż będą chrupiące.
5. Podajemy udekorowane ulubionym ketchupem.
6. Smacznego.
wtorek, 29 marca 2016
Ciasto ,, Snikers ''
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
5 żółtek
1 kopiasta łyżka śmietany 12 %
pół szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
20 dag orzechów włoskich
5 białek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
Ciasto kokosowo-bezowe:
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli
20 dag wiórek kokosowych
Krem:
5 żółtek
2 budynie waniliowe proszku
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka
30 dag masła lub margaryny
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
gorąca woda ( niewielka ilość )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna dekoracja
Wykonanie:
1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, następnie ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.
2. Ciasto orzechowe: Połowę orzechów drobno kroimy, a drugą połowę mielimy w maszynce. Białka ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony placek studzimy.
3. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli do rozpuszczenia się cukru, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż ciasto bezowe będzie zrumienione i chrupiące około 35-40 minut. Następnie studzimy.
4. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy budynie z żółtkami przez gęste sitko, energicznie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy zimny krem żółtkowy i dokładnie ucieramy. Krem dzielimy na trzy równe części.
5. Przekładanie: Na jeden kruchy placek smarujemy smarujemy jedną część kremu. Kładziemy placek kokosowy, smarujemy drugą część kremu. Kładziemy placek orzechowy i smarujemy trzecią część kremu, kładziemy placek kruchy. Lekko dociskamy.
6. Polewa: Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą smarujemy ciasto.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej kroić na drugi dzień. Ciasto dowolnie dekorujemy: np. wiórkami kokosowymi, orzechami, cukrową posypką.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.
Warstwy od dołu:
kruchy placek
krem
kokosowy placek
krem
orzechowy placek
krem
kruchy placek
polewa
dekoracja
poniedziałek, 28 marca 2016
Sernik ,, Zebra ''.
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki krupczatki
2 jajka
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka kremówki 30 %
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
2-3 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser, miksujemy do połączenia się składników.
3. Masę serową dzielimy na dwie równe części, do jednej dajemy kakao i dokładnie miksujemy.
4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wlewamy masę serową jasną, na środek wlewamy ciemną i łyżką mieszamy, tak ,żeby powstała zebra.
6. Sernik pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Studzimy w blaszce ( najlepiej kilka godzin w lodówce ). Następnie wyjmujemy, kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.
niedziela, 27 marca 2016
Babka Wielkanocna.
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki , proszek do pieczenia oraz masło lub margarynę, dokładnie miksujemy.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
4. Pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
sobota, 26 marca 2016
Życzenia świąteczne:)
piątek, 25 marca 2016
Wiosenna sałatka z jajkiem.
Składniki:
3 jajka
1 pomidor
pół małej kapusty pekińskiej
pół ogórka zielonego ( szklarniowego )
3-4 rzodkiewki
szczypiorek
oliwa
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
2. Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy, ogórka obieramy.
3. Kapustę pekińską drobno siekamy ( bez zgrubień ), ogórek i rzodkiewki kroimy w półplasterki, a jajka i pomidora w ćwiartki.
4. Warzywa i jajka układamy na talerzu, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, oprószamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i podajemy.
5. Smacznego.
czwartek, 24 marca 2016
Wielkanocne jajeczka faszerowane sałatą i rzeżuchą.
Składniki:
4 jajka
4 duże liście zielonej sałaty
rzeżucha według uznania
1 płaska łyżka majonezu
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka.
2. Sałatę i rzeżuchę płuczemy i dokładnie osuszamy.
3. Żółtka, majonez, sałatę i rzeżuchę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
4. Połówki jajek napełniamy farszem i dekorujemy rzeżuchą. Podajemy.
5. Smacznego.
środa, 23 marca 2016
Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem.
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 duża marchewka
2 jajka
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
suszony koperek według uznania
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w kostkę.
3. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy i smacznego.
5. Smacznego.
wtorek, 22 marca 2016
Babka szafranowa.
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 i pół szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki nitek szafranu ( 0,2 g )
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.
2. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.
3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.
4. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego.
poniedziałek, 21 marca 2016
Ciasto ,,Shrek''
Jest to pyszne i lekkie ciasto. Trochę pracochłonne, ale warto się pomęczyć. Mięciutki biszkopt, krem z zielonego soku, delicje, pianka ze śmietanki i wszystko wykończone galaretką. Słodycz tego ciasta jest taka w sam raz. Polecam na różne okazję. Idealne z filiżanką ulubionej kawy.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na zielony krem:
1 sok zielony Pysio ( 900 ml )
3 budynie waniliowe
Na masę śmietankową:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 zielona galaretka
Dodatkowo:
2 opakowania delicji ( około 30 dag łącznie )
2 zielone galaretki
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Biszkopt: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciepłą wodę,
ucieramy kilka chwil. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia,
dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,
następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o
wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około
30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
2. Krem zielony: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy
rozpuszczone budynie i zagotowujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Następnie zieloną masę jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Dokładnie
studzimy. Następnie układamy w równych rzędach delicje.
3. Krem śmietankowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do
lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
do smaku. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.
Masę śmietankową wykładamy równomiernie na delicjach. Ciasto wstawiamy
do lodówki do stężenia pianki.
4. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do
lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin.
5. Podanie: Stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.
niedziela, 20 marca 2016
Ciasto wielkanocne ,,Jajko sadzone''
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
10 dag białej czekolady
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie ubijamy (jeżeli chcemy możemy dodać cukru do smaku, to zależy jak słodką chcemy śmietanę ). Ubitą śmietanę wykładamy równomiernie na biszkopcie.
3. Brzoskwinie osączamy dokładnie z zalewy i układamy w równych rzędach na bitej śmietanie, lekko je wciskając. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy w kwadraty, tak, żeby w każdym kwadracie znalazła się połówka brzoskwini.
4.Smacznego.
sobota, 19 marca 2016
Chlebki Wielkanocne do koszyka.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 dag masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne chlebki. Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy nożem.
4. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.
5.Smacznego.
piątek, 18 marca 2016
Ciasteczka ,,Wielkanocne jajeczka''
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
1 białko
szczypta soli
cukier puder ( około 1 szklanka )
Kolorowy cukier:
kilka łyżek cukru
dowolny barwnik w proszku
kilka kropli zimnej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
woreczki strunowe
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do zrumienienia.Upieczone ciasteczka studzimy.
2. Zimne białko przekładamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dodając cukier ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka.
3. Do woreczka strunowego wsypujemy około 3 łyżki cukru i odrobinę barwnika, woreczek zamykamy i potrząsamy, żeby cukier z barwnikiem dokładnie się wymieszał, następnie dodajemy dosłownie kroplę wody, woreczek zamykamy i całość dokładnie rozcieramy aż wszystko dokładnie się połączy, cukier wysypujemy na papier do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Jeżeli z cukru zrobią nam się grudki to je lekko rozcieramy. W ten sposób przygotowujemy różne kolory cukru.
4. Polukrowane ciasteczka posypujemy obficie kolorowym cukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
5.Smacznego.
Rady:
Kolorowy cukier możemy przygotować dzień wcześniej ( ja tak zrobiłam ).
Jeżeli mamy barwniki w żelu to nie dodajemy wody.