sobota, 27 lutego 2016

Ciasto ,, Leon "

Co prawda jest to dość pracochłonne ciasto, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby je wykonać. Składa się z kilku warstw: biszkoptu, masy budyniowej, masy jabłkowej, miodowych placków i polewy. Wszystkie warstwy do siebie idealnie pasują. Ciasto jest bardzo pyszne z filiżanką kawy. Zapraszam:)




Składniki:

 Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placki miodowe:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru )
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny

Masa jabłkowa:
60 dag jabłek ( waga po obraniu )
1 zielona galaretka
cukier do smaku

Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.

3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.

4. Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 60 dag ) , następnie kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier do smaku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.

5. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, następnie polewę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

6. Na jeden placek wykładamy połowę masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę drugi placek miodowy. Wierzch ciasta smarujemy polewą.

7. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Możemy dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.

 8. Smacznego.

Rady:
 Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

czwartek, 25 lutego 2016

Marchewkowo-ziemniaczane placki z piekarnika.

Takie placuszki są bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Zamiast usmażyć je na patelni upiekłam w piekarniku z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu bardzo gorące. Dodam też, że pestki pysznie w nich chrupią. Do placków użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół prowansalskich oraz bogatej mieszanki czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:
 2 duże marchewki
6 średnich ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki suszonych pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czubrycy zielonej

Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody.
2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy pestki słonecznika, dyni, mąkę, olej, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy porcje warzyw formując placuszki.
4. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości i zrumienienia.
5. Podajemy od razu gorące po upieczeniu.
6. Smacznego.


środa, 24 lutego 2016

Herbata Ziemiańska.

Od firmy ECOBLIK w ramach testowania i współpracy otrzymałam ekologiczną herbatę Ziemiańską . Jest to kompozycja młodych listków poziomki,jeżyny i czarnej porzeczki. Herbata jest wzbogacona aromatem kwiatu głogu i czerwonych owoców jarzębiny.
Herbata została zapakowana do praktycznego zamykanego słoika, dzięki temu nie wietrzeje i podczas zaparzania możemy cieszyć się wspaniałym aromatem.
Jestem bardzo zadowolona z tej herbaty. Ma ona wspaniały smak i aromat.
Po tę herbatkę i wiele innych wspaniałych i ekologicznych produktów zapraszam do sklepu
z ziołami ECOBLIK .










wtorek, 23 lutego 2016

Marchewkowa zupa-krem z mleczkiem kokosowym.

Uwielbiam różne zupy kremy, są bardzo zdrowe i pożywne. Pierwszy raz do zupy dodałam mleczko kokosowe i to okazał się bardzo dobry pomysł. Lekko słodką zupę przełamałam przyprawami. Do przyprawienia zupy użyłam bogatej mieszanki ziół prowansalskich oraz białego pieprzu mielonegogałki muszkatołowej mielonej od SKWORCU .Wyszło bardzo pysznie. Zapraszam:)


 

Składniki:
 50 dag marchewki
1 pietruszka
4 szklanki gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka masła do smażenia
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
gałka muszkatołowa mielona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
1 puszka mleczka kokosowego

dodatkowo:
ziarna słonecznika
chleb na grzanki

Wykonanie:
1.Marchewki i pietruszkę obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy.
2.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
3.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
4. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe ( białą część,bez wody ),następnie przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.Zagotowujemy i podajemy z dowolnymi dodatkami.
5. Chleb kroimy w kosteczkę i razem z ziarnami słonecznika prażymy na suchej i gorącej patelni.Podajemy do zupy.
6.Smacznego.

Rady:
Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta,możemy dolać jeszcze bulionu lub gorącej wody.

Ziemniaczano-czosnkowa zupa krem z serową grzanką.

Zupa ziemniaczano-czosnkowa jest bardzo syta i niezwykle aromatyczna.Pysznie smakuje z serową grzanką.Polecam ją przygotować w chłodne dni,ponieważ dzięki czosnkowi i przyprawom jest rozgrzewająca.Do przyprawienia zupy użyłam aromatycznych i wspaniałych ziół i przypraw: białego pieprzu mielonegomielonej gałki muszkatołowej oraz suszonej natki pietruszki od SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:
 6 średnich ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 średnia pietruszka
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu warzywnego
biały pieprz mielony  do smaku
sól do smaku
suszona natka pietruszki według uznania
mielona gałka muszkatołowa według uznania
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Grzanki:
2 bułki
masło
10 dag sera żółtego
suszona natka pietruszki

Wykonanie:
1.Ziemniaki,czosnek,pietruszkę obieramy,myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
2.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec.Następnie wlewamy gorący bulion,wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie ,gotujemy do miękkości warzyw.Wyjmujemy liść laurowy i ziarenka ziela.
3. Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową i natką pietruszki.Następnie zupę miksujemy na gładki krem.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu lub gorącej wody.
4.Bułki kroimy na cienkie kromki,z jednej strony smarujemy cieniutko masłem i tą stroną układamy na blaszce do pieczenia.Następnie pieczemy do zrumienienia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.
5.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Posypujemy nim zrumienione grzanki,oprószamy jeszcze suszoną natką pietruszki i zapiekamy aż ser się rozpuści.
6.Na talerze nakładamy porcje zupy i grzanek.Podajemy.
7.Smacznego.




niedziela, 21 lutego 2016

Sernik na kruchym cieście z bezą.

Co prawda miał to być sernik z rosą,ale pojawiło się na nim zaledwie kilka złotych kropelek. Przepis mam od wielu lat, ale dopiero teraz go upiekłam.Wyszedł delikatny i pyszny.W sam raz do popołudniowej niedzielnej kawki.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
2 żółtka
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki śmietany 12 %

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 jajka
2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)

Piana:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru

Dodatkowo:
bułka tarta
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.Na czas przygotowania pozostałych składników ciasto wkładamy do lodówki.
2.Składniki na masę serową przekładamy do miski i dokładnie miksujemy,następnie wylewamy na kruche ciasto ( masa jest dość rzadka ).
3.Sernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia.
4.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie pianę wykładamy na sernik i zapiekamy tak około 10-15 minut,aż będzie z wierzchu zrumieniona.
5. Upieczony sernik studzimy.Sernik najlepiej studzić całą noc.
6.Smacznego.

Rady:
  Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

sobota, 20 lutego 2016

Pasta z jajek,zielonego groszku i suszonych pomidorów.

Wystarczą trzy składniki i przyprawy,żeby przygotować pyszną i zdrową pastę do pieczywa.Idealna na śniadanie lub kolację.Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.Zapraszam:)




Składniki:
 5 jajek
pół puszki zielonego groszku
5 suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1.Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy.Groszek osączamy z zalewy.Pomidory wyjmujemy z oleju.
2.Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Smacznego.

piątek, 19 lutego 2016

Mus z kaszy jaglanej,bananów i kakao.

Taki mus przygotowałam pierwszy raz i przyznam się szczerze,że obawiałam się smaku,ale pomimo moich obaw wyszło bardzo smacznie.Mus możemy przygotować bardziej lub mniej słodki.Polecam na podwieczorek.Zapraszam:)




Składniki:
 1 szklanka kaszy jaglanej
2 małe banany
2 łyżki miodu prawdziwego
2-3 łyżki kakao
ewentualnie cukier do smaku
sok z cytryny według uznania

Wykonanie:
1.Kaszę płuczemy zimną woda i dokładnie osączamy,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Studzimy.
2.Do przestudzonej kaszy dodajemy banany,miód i kakao,sok z cytryny,całość miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę,ewentualnie możemy jeszcze dosłodzić cukrem.Podajemy.
3. Smacznego.

Rady:
Jeżeli chcemy bardziej czekoladowy dodajemy więcej kakao.

czwartek, 18 lutego 2016

Ciasteczka z miętową czekoladą.

Niezwykle kruche i bardzo pyszne czekoladowe ciasteczka.Miętowa czekolada jest mocno wyczuwalna w ciasteczkach.Polecam na podwieczorek.Z przepisu wyszło mi 24 ciasteczka.Zapraszam:)




Składniki:
 2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 czekolada miętowa ( 10 dag )

Wykonanie:
1.Czekoladę miętową drobno kroimy.Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto.
2.Z ciasta odrywamy kawałki ciasta,formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy.
6.Smacznego.

środa, 17 lutego 2016

Ucierane ciasteczka z musli z nutką cynamonu.

Takie ciasteczka są pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu.Chrupiące dzięki musli i pachnące cynamonem.Z przepisu wyszło mi 16 ciasteczek.Do przygotowania tych ciasteczek użyłam musli tradycyjne oraz cynamon cejloński mielony od SKWORCU .Zapraszam:)


 

Składniki:
 15 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 szklanka musli
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie wbijamy jajka i dokładnie ucieramy,dodajemy cynamon,mąkę i sodę,jeszcze chwilę ucieramy.
2.Do ciasta wsypujemy musli i dokładnie mieszamy.( Ciasto jest dość gęste).
3.Następnie za pomocą łyżki formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasteczka pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
5.Smacznego.

wtorek, 16 lutego 2016

Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem.

Taka galaretka jest niedroga w przygotowaniu, a wychodzi jej sporo. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny lub octem. Możemy ją podać na śniadanie, kolację lub przekąskę.Z przepisu wyszło mi 6 miseczek. Zapraszam:)




Składniki:
2 duże udka
2 marchewki
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki zielonego groszku
2 łyżki żelatyny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Marchewki obieramy i myjemy. Następnie mięso i marchewki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Mięso i marchewki wyjmujemy a wywar przecedzamy. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wywaru powinno być około 3 szklanki.
3. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy. Obrane jajka i marchewki kroimy w plasterki a mięso z udek na kawałki.
4.Do miseczek wkładamy przygotowane składniki i zalewamy bulionem.
5. Galaretki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
6. Smacznego.

poniedziałek, 15 lutego 2016

Surówka z marchewki i jabłka.

Ta surówka jest bardzo pyszna i bardzo zdrowa,do tego tania i bardzo szybka w przygotowaniu.Surówka może być dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną przekąską.Zapraszam:)



Składniki:
3 duże marchewki
3 duże jabłka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżka oleju

Wykonanie:
1.Marchewki i jabłka obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Starce marchewki i jabłka polewamy olejem,następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym,dokładnie mieszamy.
3.Tak przygotowaną surówkę odstawiamy na kilka chwil,żeby składniki przegryzły się.Podajemy.
4.Smacznego.

Marchewkowe frytki z piekarnika.

Takie nietypowe frytki z marchewki są pyszne i zdrowe.Przyrządza się je bardzo szybko.Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do drugiego dania.A ponieważ marchewka jest bardzo zdrowa to polecam takie o to frytki pachnące ziołami.Do przyprawienia frytek użyłam wspaniałej i bogatej mieszanki ziół prowansalskich oraz czubrycy białej od RAFEX .Zapraszam:)




  Składniki:
 marchewka (dowolna ilość )
olej lub oliwa
zioła prowansalskie według uznania
czubryca biała według uznania

Wykonanie:
1.Marchewki obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w słupki,tak jak frytki.
2.Pokrojone marchewki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Następnie skrapiamy olejem lub oliwą ( niewielką ilością ) i oprószamy ziołami.
3.Tak przygotowane frytki pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 30 minut.
4.Smacznego.

niedziela, 14 lutego 2016

Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną.

Takie muffinki można przygotować dla ukochanej osoby jako słodki prezent.Ślicznie wyglądają i są pyszne.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 jajka
pół szklanki cukru
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2 kopiaste łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 płaska żelatyny spożywczej
czerwony lub różowy barwnik spożywczy
cukrowa posypka ( u mnie serduszka)

Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.Następnie wsypujemy kakao,proszek do pieczenia i obie mąki,dokładnie ucieramy.
2.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek (ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180,sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ważne żeby nie było grudek) i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy barwnik i żelatynę,dokładnie ubijamy.
4.Przygotowaną śmietanką dekorujemy muffinki wyciskając rozetki za pomocą szprycy.Na koniec dekorujemy cukrową posypką.
5.Smacznego.

Rady:
Przepis na 12 sztuk.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

sobota, 13 lutego 2016

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.

Taki chlebek polecam upiec na śniadanie lub kolację. Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy. Idealnie smakuje z masełkiem. Zapraszam:)




 Składniki:

 Rozczyn:

5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pełnoziarnistej- pszennej

Ciasto: 

3 szklanki mąki pełnoziarnistej-pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag suszonych pestek dyni

Dodatkowo:

1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki płatków owsianych
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1.Drożdże rozcieramy z cukrem,mlekiem i mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.

2.Do mąki dodajemy sól,olej,pestki dyni,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

3.Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

4. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Studzimy,kroimy i podajemy.

5.Smacznego.