niedziela, 31 stycznia 2016

Oponki twarogowe.

Niezwykle mięciutkie i bardzo pyszne.Z przepisu wyszło mi 35 oponek.Idealne z filiżanką kawy lub herbaty.Zapraszam:)



Składniki:
 Ciasto:
20 dag sera białego półtłustego
5 łyżek cukru
1 żółtko
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
olej do smażenia (około 2 szklanki)
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski,dodajemy cukier,cukier waniliowy,mleko,olej,sól,żółtko.Ucieramy na puszystą masę,stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.


2.Ciasto wałkujemy na stolnicy,szklanką wykrawamy krążki,a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.


3. W garnku rozgrzewamy olej.Smażymy oponki z obu stron po kilka minut.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.





4. Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy oponki.Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

5.Smacznego.

Domowe pączki.

Pyszne domowe pączki,takie są najlepsze.Warto poświęcić trochę czasu i je upiec.W końcu robimy to tylko raz do roku.Z porcji wychodzi około 50-60 pączków.Ilość zależy od wielkości szklanki,którą wycinamy pączki.Zapraszam:)




Składniki:
 1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
15 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
6 żółtek
1 całe jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
1 łyżka octu

dodatkowo:
mąka do podsypania
cukier puder do posypania pączków
dowolna twarda marmolada
olej do smażenia

Wykonanie:
1.Drożdże rozetrzeć z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
2.Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,łyżkę octu i ciepłe mleko,zagnieść ciasto.Pod koniec dodać olej i dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 2 godziny,żeby ciasto podrosło.
3.Ciasto wałkować ,szklanką wykrawać krążki i na każdy nakładać porcje marmolady,przykładać kolejnym krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinać pączki.



4. Pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, w cieple na około 30 minut.
5.Na rozgrzanym oleju smażmy pączki,po kilka minut z każdej strony.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
6. Upieczone pączki oprószamy cukrem pudrem.
7.Smacznego.

sobota, 30 stycznia 2016

Drożdżowe oponki z lukrem.

Pyszne i niezwykle mięciutkie drożdżowe oponki.Udekorowane lukrem i cukrową posypką.Z porcji wyszło mi około 40 sztuk.Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu lub spirytusu
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia(około 2 szklanki)
mąka do podsypania
cukrowa posypka do dekoracji

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 minut,żeby wyrosły.

2. Jajko,żółtka,cukier waniliowy i pozostały cukier utrzeć na puszystą masę.

3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,ocet,ciepłe mleko.Zagnieść ciasto,pod koniec dodać olej.Ciasto powinno być miękkie,jeśli jest zbyt twarde dodać ciepłego mleka.Dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę,aż podwoi swą objętość.

4.Po tym czasie ciasto wałkujemy ,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na środku wycinamy kieliszkiem dziurki.Układamy na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosły.

 5.Olej rozgrzewamy w garnku,smażymy oponki z obu stron na lekko brązowy kolor.Osuszamy na papierowym ręczniku.


6.Białko ucieramy kilka minut z cukrem pudrem,do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.Cukier dodajemy stopniowo,jego ilość zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem dekorujemy oponki,posypując cukrową posypką.

7.Smacznego.

Pasta z zielonego groszku,sera żółtego i białego.

Taka pasta na kanapki jest bardzo smaczna i syta.Nie wymaga dużo pracy a mamy naprawdę smaczne smarowidełko do pieczywa.Do tego pasta jest tania w wykonaniu,a z tego przepisu wychodzi spora porcja.Jeżeli zamiast majonezu dodamy jogurt naturalny pasta będzie mniej kaloryczna.Do przyprawienia pasty użyłam białego pieprzu mielonego oraz suszonej natki pietruszki od SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:
 1 puszka zielonego groszku
10 dag białego sera
10 dag żółtego sera
3 kopiaste łyżki pestek słonecznika
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku

Wykonanie:
1.Pestki słonecznika prażymy na suchej,gorącej patelni i studzimy. Groszek osączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce.
2.Groszek,sery i majonez miksujemy blenderem na gładką pastę,następnie dodajemy pestki i natkę pietruszki,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.
3. Smacznego.

piątek, 29 stycznia 2016

Kruche ciasteczka marchewkowe.

Pyszne i bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem marchewki.Ciasteczka ładnie pachną cynamonem,goździkami i gałką muszkatołową.Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty.Do upieczenia ciasteczek użyłam niezwykle aromatycznych przypraw: cynamonu cejlońskiego mielonegomielonych goździków oraz mielonej gałki muszkatołowej od SKWORCU .Zapraszam:)


Składniki:
 2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża marchewka
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
pół łyżeczki mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1.Marchewkę obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie odrywamy kawałki,formujemy kulki,następnie każdą kulkę spłaszczamy,widelcem robimy wzorek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.
4.Smacznego.

czwartek, 28 stycznia 2016

Bakaliowe trufle

Słodkie i pyszne.Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie o to maleńkie słodkości.Z porcji wychodzi około 23 sztuki.Polecam na deser z filiżanką pysznej kawy.Zapraszam:)

 


Składniki:
 około 10-15 dag herbatników
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
5 dag rodzynek
4 kostki mlecznej czekolady
4 łyżki wiórek kokosowych

dodatkowo do obtoczenia:
wiórki kokosowe
pokruszone herbatniki
starta czekolada

Wykonanie:
1.Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy,czekoladę kroimy w drobną kostkę.
2.Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem,dodajemy kakao i zmielone herbatniki,dokładnie ucieramy.
3. Do masy dodajemy rodzynki,pokrojoną czekoladę i wiórki kokosowe,mieszamy.
4.Następnie formujemy kulki i obtaczamy w dowolnej posypce.Przed podaniem trufle schładzamy w lodówce.
5. Smacznego.

środa, 27 stycznia 2016

Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem.

Tak przygotowane mięso jest niezwykle kruche i soczyste.Możemy je podać z ulubionymi dodatkami:ryżem,makaronem lub ziemniaczkami.Danie jest również syte i niedrogie w przygotowaniu.Do przyprawienia dania użyłam aromatycznej suszonej natki pietruszkiprzyprawy do gulaszu od SKWORCU .Zapraszam:)


 

Składniki:
 50 dag schabu
1 cebula
4 duże marchewki
pół puszki zielonego groszku
olej do smażenia
sól i pieprz do smażenia
suszona natka pietruszki według uznania
przyprawa do gulaszu

Wykonanie:
1.Mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w plastry.Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem do mięs,następnie każdy rozbity plaster nacieramy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron,następnie podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.
2.Marchewki i cebulę obieramy,następnie cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki,przekładamy do duszonego się mięsa.
3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody,dodajemy groszek,natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Chwilę jeszcze dusimy.
4.Podajemy z ulubionymi dodatkami:ryżem,makaronem lub ziemniakami.
5. Smacznego.


wtorek, 26 stycznia 2016

Racuszki z jabłkiem z kaszy manny i mąki krupczatki.

Racuszki z kaszy manny i mąki krupczatki mają inną strukturę niż racuszki z mąki pszennej,według mnie też mniej wpijają oleju w trakcie smażenia.Są pyszne,idealne na podwieczorek.Z przepisu wychodzi 16 sztuk.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mąki krupczatki
pół szklanki kaszy manny
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
około 150 ml mleka
1 jabłko

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1.Jajka miksujemy z solą,cukrem,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia,kaszą manną i mąką krupczatką,stopniowo wlewamy mleko i miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2.Jabłko myjemy,osuszamy i obieramy,następnie usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starce jabłko przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5.Smacznego.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.

Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.Do ich przygotowania użyłam zdrowego sproszkowanego młodego jęczmienia od SKWORCU .Zapraszam:)

 


Składniki:
 3 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
4.Smacznego.

niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie.

Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej niedzielnej kawy. Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest wyjątkowo pyszne. Zapraszam:)

 
 

Składniki:

 Biszkopt:
4 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa jabłkowa:
70 dag jabłek ( waga po obraniu)
cukier do smaku
2 zielone galaretki

Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
gorąca woda ( kilka łyżek )

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
około 16 sztuk herbatników

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.

4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.

5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.

6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

7. Smacznego.

piątek, 22 stycznia 2016

Łazanki z kiszoną kapustą.

Takie danie jest bardzo syte.Możemy je przygotować na piątkowy bezmięsny obiad.Wykonanie łazanek nie jest trudne,a są dużo smaczniejsze od kupnych.Do przyprawienia kapusty użyłam przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX .Zapraszam:)


 

Składniki:
 Kapusta:
50 dag kapusty kiszonej
2 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapusty

Łazanki:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
sól do gotowania łazanek

Wykonanie:
1. Kapustę płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju. Usmażoną cebulę przekładamy do kapusty razem z olejem na którym się smażyła. Całość przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.





2. Do mąki dodajemy sól,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy,kroimy w paski,a następnie w kwadraty.Pokrojone łazanki układamy na posypanej mąką stolnicy i zostawiamy na około pół godziny do podsuszenia.


3.Następnie łazanki gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,odcedzamy. Ugotowane łazanki przekładamy do gorącej kapusty i dokładnie mieszamy.Podajemy.





4.Smacznego.


czwartek, 21 stycznia 2016

Drożdżowe słone precelki.

Takie precelki możemy podać na śniadanie lub kolację. Pulchne i pyszne. Z przepisu wychodzi 16 sztuk.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
białko do posmarowania precelków
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz roztarte drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto.


 2.Następnie z ciasta odrywamy kawałki ciasta, na posypanej mąką stolnicy toczymy długie wałeczki i formujemy precelki.



3.Przygotowane precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem.



4.Następnie precelki pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.



 5.Smacznego.