sobota, 24 września 2016

Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami.

Taką roladę można przygotować bardzo szybko. Jest mięciutka, pachnąca cynamonem i pyszna. Polecam upiec na podwieczorek. Do jabłek użyłam cynamonu w laskach  od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju

Nadzienie:
6 dużych jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
cynamon mielony według uznania ( ja użyłam cynamonu w laskach , który utarłam na tarce o drobnych oczkach )

Dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i dusimy cały czas mieszając, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy cynamon według uznania i studzimy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka, wodę i olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

3. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy równomiernie jabłka, a na jabłka wykładamy ciasto.

4. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Gorące ciasto wyjmujemy na suchą i czystą ściereczkę, zwijamy formując roladę tak, żeby jabłka były w środku. Studzimy.

6. Następnie kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

7. Smacznego.

3 komentarze: