sobota, 26 marca 2016

Kakaowa babka.

Przepis znalazłam w starym zeszycie. Babka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Polecam upiec na Wielkanocny stół, bo przecież pysznej babki nie może zabraknąć. Zapraszam:)





Składniki:

3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
1. Mleko gotujemy z cukrem i studzimy.

2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą, oraz mleko z kakao, dokładnie ucieramy.

3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tarą.

4. Następnie babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.

5. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

4 komentarze:

  1. To ulubiona babka mojej mamy :) Pyszniutka :) Życzę Wesołych i pogodnych Świąt Pani Izabelo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i proszę się zwracać do mnie bez Pani, po prostu Iza:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń