środa, 20 stycznia 2016

Faworki.

Jest to mój sprawdzony przepis na pyszne i kruche faworki.Smażone na oleju są mocno kaloryczne,ale raz do roku można sobie pozwolić na to,żeby zjeść kilka sztuk.Z przepisu wychodzi około 32 sztuki.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
4 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany 12 %

dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
mąka do podsypania stolnicy


 Wykonanie:
 1.Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Kilkakrotnie składać i ubijać tłuczkiem,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.
 Po tym czasie ciasto wałkować bardzo cienko,kroić prostokąty,na środku każdego zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.


2.Tak przygotować faworki.


3. Na rozgrzanym oleju smażyć faworki z obu stron na złoty kolor.


 4.Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Posypać cukrem pudrem.
5.Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam faworki, w sumie to nie wiem dlaczego robię je tylko w karnawale :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faworki, w sumie to nie wiem dlaczego robię je tylko w karnawale :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je robię tylko w karnawale,jakoś wtedy smakują najlepiej:)

      Usuń
  3. Mmmm... widać że bardzo kruchutkie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń