czwartek, 30 kwietnia 2015

Czekoladowe ciasto.

Idealne ciasto gdy mamy ochotę na coś słodkiego ponieważ nie wymaga dużo pracy.......a jeżeli lubimy czekoladę to ciasto jest w sam raz dla nas.Ja lubię i to bardzo.Zapraszam.




Składniki:
 20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
5 łyżek śmietany 12%
półtorej szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.
2. Następnie dodać kakao i śmietanę i utrzeć,na koniec dodać mąkę,sodę i proszek do pieczenia.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka.
4. Upieczone ciasto pokroić na trójkąty.
5. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i stopić w kąpieli wodnej,następnie udekorować pokrojone ciasto.
6.Smacznego.

Domowe wafelki.

Według mnie takie domowe wafelki są najlepsze.To nic ,że bardzo kaloryczne,ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na taką słodkość.Zapraszam.




Składniki:
 1 litr mleka
2 szklanki cukru
1 opakowanie wafli (5 tafli)

Wykonanie:
1.Mleko gotujemy z cukrem około 2 godziny,aż zgęstnieje i powstanie gęsta,lekko brązowa masa.Podczas gotowania często mieszamy,natomiast pod koniec gotowania masę mieszamy już cały czas.Pilnujemy żeby masa nie wykipiała i nie przypaliła się.
2.Gorącą masą przekładamy tafle wafli.Następnie przełożony wafel  przykładamy czymś ciężkim i zostawiamy na pół godzinki do stężenia.
3.Po tym czasie kroimy i smacznego.

Masa do wafli.

Prosta i tania masa do przełożenia wafli.Trzeba tylko poświęcić trochę czasu i uwagi,żeby ją przygotować.Zamiast kupować gotowy kajmak możemy właśnie przygotować tę masę.Polecam.




Składniki:
 2 szklanki cukru
1 litr mleka

Wykonanie:
1. Cukier wsypujemy do mleka i gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje.Pod koniec gotowania należy cały czas mieszać ,ponieważ masa szybko gęstnieje.Gotowa masa będzie gęsta i lekko brązowa.
2. Należy uważać,żeby masa się nie przypaliła.Masa gotuje się około 2 godziny.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto ,,Jadzia''.

Zapomniane ciasto,które dawniej piekłam bardzo często.Placki przekładane masą z kaszy manny i domowym powidłem.Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmięknie.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
70 dag mąki tortowej
2 całe jajka
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu prawdziwego
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12%

Masa:
2 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1 słoiczek powidła śliwkowego (250 ml )
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Ciasto: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na 4 równe części.



2.Każdą część wałkować,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem na całej powierzchni.


3. Piec 15 minut do zrumienienia w temp.170.Blaszka 35cm x 24cm.Upieczone placki wystudzić.


 4.Masa: mleko zagotować,do gotującego wsypać kaszę mannę,gotować do zgęstnienia cały czas mieszając,aby nie zrobiły się grudki.Ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać stopniowo ostudzoną kaszę mannę i ucierać.


 5.Warstwy przekładania: placek, połowa masy, placek, powidło, placek, druga połowa masy, placek, posypać cukrem pudrem.


 6.Smacznego.

Pizza z pokrzywą.

Pokrzywę jadłam pierwszy raz i muszę przyznać się,że już na stałe każdej wiosny zagości w mojej kuchni.W tej wersji jest bardzo pyszna.Zapraszam.




Składniki:
 Farsz:
pęczek młodych pokrzyw ( najlepiej same czubki )
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku

Ciasto:
2 dag drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:
10 dag startego żółtego sera
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki

Wykonanie:
1. Pokrzywy płuczemy i osączamy z nadmiaru wody,następnie drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek,chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec,dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut,Na koniec dodajemy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę jeszcze dusimy.Studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.Dodajemy do maki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.Na ciasto wykładamy farsz.
4. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę aż ser się rozpuści.
5.Smacznego.

Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną.

Taka kawa jest idealna na upalne dni.Pysznie smakuje i chłodzi,Ja ją bardzo uwielbiam.Lody,kawa i bita śmietana to bardzo pyszne połączenie.Zapraszam.




Składniki:
 1 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleczko do kawy
cukier do smaku
lody kawowe lub śmietankowe
śmietana kremówka 30%  ( 1 szklanka )
 cukier puder do smaku
kakao do posypania

Wykonanie:
1. Gorącą wodą zalewamy kawę ,dodajemy mleczko do kawy i cukier do smaku.Mieszamy.
2. Następnie kawę chłodzimy około 2-3 godziny (powinna być bardzo zimna). Następnie rozlewamy do wysokich szklanek ,tak do połowy.
3. Śmietanę kremówkę ubijamy z odrobiną cukru pudru do smaku.
4.Do kawy nakładamy po gałce lodów,na to bitej śmietany i posypujemy kakao.
5.Podajemy od razu.
6.Smacznego.

niedziela, 26 kwietnia 2015

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami.

Bardzo pyszne roladki.Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Nie wymagają dużo pracy,a możemy cieszyć się pysznym smakiem.Z przepisu wyszło i 12 sztuk roladek.Zapewniam,że znikają jeszcze ciepłe z talerza.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
10 dag masła lub margaryny

Masa serowa:
30 dag sera białego
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki )
5 dag masła lub margaryny
10 dag rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.


2. Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę ( cukier dodajemy według uznania ),dodajemy rodzynki i mieszamy.


3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm na posypanej mąką stolnicy.Następnie na cieście rozsmarowujemy masę serową.


4. Następnie ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w dość grube plastry.



5. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.


 6.Smacznego.

Łaciaty serniczek.

Pyszny i delikatny serniczek w kolorowym biszkoptowym cieście.Idealny do popołudniowej kawy.Zapraszam.




Składniki:
 Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki maku
1 budyń truskawkowy lub malinowy

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.Następnie dodajemy budynie w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
2. Ciasto:białka ubijamy na sztywną pianę,wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na trzy części i do każdej kolejno dodajemy kakao,mak i budyń,dokładnie mieszamy.
4. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy na przemian ciasto i masę serową.Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut.
5. Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z blaszki.
6.Smacznego.

Czerwony barszczyk z uszkami.

Domowy barszczyk jest najlepszy.Moja rodzina go uwielbia,dlatego często go przygotowuję,niezależnie od pory roku.Zapraszam.






Składniki:
 Barszcz:
4 skrzydełka z kurczaka
6 średnich buraków ćwikłowych
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
sól,pieprz do smaku
suszony majeranek (według uznania )
drobno posiekana natka pietruszki (według uznania )
sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu)

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
woda ciepła ( około 1 szklanka)
mąka pszenna do posypania stolnicy

Farsz:
30 dag pieczarek
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i wkładamy do garnka.
2. Warzywa obieramy,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki ,następnie przekładamy do mięsa,wrzucamy ziele angielskie,pieprz ziarnisty i liście laurowe.Następnie zalewamy zimną wodą (około półtora - dwa litry ),i gotujemy do miękkości składników.Po ugotowaniu barszczyk możemy przecedzić.
3. Barszczyk przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.
4. Pieczarki obieramy,płuczemy,osączamy z wody i drobno kroimy razem z obraną cebulą.Następnie dusimy do miękkości na oleju.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
5. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.Z ciasta i farszu lepimy uszka.Następnie uszka gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na wierzch.Ugotowane odcedzamy.
6. Uszka podajemy z barszczykiem.
7.Smacznego.

sobota, 25 kwietnia 2015

Lekki torcik śmietankowo-makowy.

Taki torcik wymyśliłam na rocznicę ślubu.Wyszedł lekki i pyszny.Bardzo nam smakował.Zapraszam.









Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
pół szklanki cukru
12 dag mąki tortowej
1 szklanka suchego zmielonego maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
1 czerwona galaretka
wiórki kokosowe ( kilka łyżek )

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać żółtka i chwilę ubić,następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i mak,dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.


2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki,następnie w jednym krążku wyciąć serce.


3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ubić.

4. Przygotowaną śmietaną przełożyć biszkopty,smarując boki i wierzch ciasta. Boki oprószyć wiórkami kokosowymi.Wykrojone serce drobno pokruszyć i ułożyć na wierzchu tortu,lekko dociskając do masy.
5. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody i przestudzić.Następnie zastygającą wlać do wyciętego serca.

6. Torcik wstawić do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

7.Smacznego.

Rady:Ja kupiłam gotowy mielony suchy mak.

piątek, 24 kwietnia 2015

Pasta z awokado,szynki i sera żółtego.

Bardzo smaczna pasta na kanapki,na śniadanie lub kolację.Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują.Od dzisiaj będę często robiła tę pastę.Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.Zapraszam.





Składniki:
 1 dojrzałe awokado
10 dag sera żółtego
10 dag szynki
2 jajka
sól,pieprz
1-2 łyżki majonezu
sok z cytryny

Wykonanie:
1. Awokado myjemy,osuszamy,przekrawamy na pół,usuwamy pestkę.Łyżką wyjmujemy miąższ,przekładamy do miseczki i miksujemy blenderem na gładką masę.Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ser i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Smacznego.

Potrawka z fileta z kurczaka i warzyw.

To danie to lekki pomysł na obiad.Ja podałam z ryżem ugotowanym na sypko,ale możemy podać z makaronem lub ziemniakami.Po za sezonem możemy użyć warzyw mrożonych,chociaż nie ukrywam,że świeże warzywa są najlepsze.Smacznego.




Składniki:
 1 podwójny filet z kurczaka
pół kilo fasolki szparagowej
1 mały kalafior
3-4 marchewki
1 puszka kukurydzy
sól,pieprz
olej do smażenia
2 łyżki masła
przyprawa do kurczaka

Wykonanie:
1. Kalafior podzielić na różyczki ,opłukać,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
2. Fasolkę szparagową oczyścić ,opłukać,pokroić na mniejsze kawałki ,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
3. Marchewki obrać,umyć,pokroić w słupki,ugotować do miękkości i odcedzić.
4. Filet z kurczaka oczyścić,umyć,osączyć na papierowym ręczniku,pokroić na mała kawałki i posypać przyprawą do kurczaka.Następnie usmażyć do miękkości na oleju.
5. Ugotowane i odcedzone warzywa przesmażyć na maśle ,dodać filet z kurczaka,odsączoną kukurydzę,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
6.Smacznego.

Kluski śląskie z kurkowym sosem.

Polecam smaczne bezmięsne danie obiadowe z kurkami.Pyszny sos kurkowy,kluski śląskie i pachnący koperek to bardzo pyszne połączenie.Zapraszam.




Składniki:
 Kluski:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania

sos:
pół kilo kurek
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 12%
sól,pieprz

dodatkowo:
posiekany koperek

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,wystudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki dać do miski,podzielić na cztery części, jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną,wbić dwa jajka,dodać odłożone ziemniaki i zagnieść ciasto.
3. Z ciasta formować małe okrągłe kluski ,następnie ugotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
4. Grzyby oczyścić,opłukać,odsączyć z wody i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5. W garnku rozgrzać masło wrzucić grzyby i cebulę,chwilę przesmażyć,następnie nalać niewielką ilość gorącej wody i dusić do miękkości,(około 1 szklanka wody) .Nadmiar wody odparowąć.
6. Do miękkich kurek wlać śmietanę,chwilę pogotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Na talerze nakładać porcje klusek i sosu kurkowego,posypywać posiekanym koperkiem.
8.Smacznego.