czwartek, 3 września 2015

Sałatka z cukinii na zimę.

Co roku staram się przygotować kilka słoiczków tej sałatki,a w tym roku mam bardzo dużo cukinii.Sałatka jest bardzo smaczna,taka lekko pikantna,pachnie czosnkiem i koperkiem.Najczęściej podaję ją z ziemniaczkami i mięsem.Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml..Zapraszam.




Składniki:

 2 i pół kilo cukinii ( waga po obraniu )
2 płaskie łyżki soli

Zalewa:
1 szklanka oleju
1 szklanka koncentratu pomidorowego 30 %
100 ml octu 10 %
7 łyżek cukru

Dodatkowo:
około półtorej ostrej mielonej papryki
2 łyżeczki suszonego koperku ( może być świeży lub mrożony )
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
1.Cukinie myjemy,osuszamy i obieramy,usuwamy pestki,ważymy,żeby było 2 i pół kilograma,następnie kroimy w cienkie plasterki,przekładamy do miski i zasypujemy solą.Tak przygotowaną cukinię odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie cukinię dokładnie odciskamy z wody.
2.Do garnka przekładamy składniki zalewy,dodajemy cukinię i dusimy na niewielkim ogniu około 30 minut,aż cukinia będzie miękka.Pod koniec dodajemy koperek,obrany i drobno pokrojony czosnek oraz paprykę,dusimy jeszcze kilka minut,cały czas mieszając,uważamy żeby nie przypalić.
3.Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoiczków i zakręcamy,następnie pasteryzujemy 15 minut.Studzimy i przenosimy do spiżarni.
4. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz